Verdwaalbandjes voor kinderen aan de Belgische kust
Featured op strandverblijf

Verdwaalbandjes voor kinderen aan de Belgische kustEen dagje naar zee met de kids om te ontspannen? Wie droomt daar nu niet van. Als kind hebben we het waarschijnlijk allemaal zelf ook meegemaakt. Een tijdje in de auto of trein, aankomen op het strand, de beste plaatsjes uitzoeken, luisteren naar de uitleg van mama en papa of de grootouders en GO.

Zandkastelen bouwen, zwemmen in de zee, met de windvlieger spelen en dan.... de weg terug vinden naar "ons plekje".

Honderden verloren kinderen op het strand

Jaarlijks lopen er honderden kinderen verloren op het strand. Ieder jaar doen o.a. de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) en de kustgemeenten extra inspanningen om dat aantal te doen dalen. Zo liepen er in 2013 nog een goede 1.326 kinderen verloren op het strand. Dat aantal mocht in 2017 zakken naar 1100. Hopelijk kan deze trend ook aanhouden mits de voorzetting van al de inspanningen.

In het juli liepen er dit jaar 389 kinderen verloren aan de Belgische kust. Een daling van 171 kinderen  t.o.v. voorgaande zomer wat dus goed nieuws betekent! Al zal het minder goede weer en de spreiding van de toeristen op het strand hier wel een impact op hebben gehad. Het IKWV en de gemeenten merken dan ook dat het een pak rustiger is op plaatsen waar het gewoonlijk alle hens aan dek is. Door de spreiding merken ook de normaal 'minder druk bezochte' gemeentes wel een lichte stijging van het aantal verloren gelopen kinderen, als is dat eerder beperkt.

De Corona-maatregelen zorgen er ook voor dat ouders wellicht voorzichtiger zijn en kinderen dichter bij houden en binnen de bubbel. Dat is te bekijken als een "positieve" impact van Corona want als iedereen dit ook zo goed mogelijk tracht te hanteren in post-corona tijden, dan gaat het aantal elk jaar blijven dalen.

Gratis Samson en Plop polsbandjes

Onder het motto 'Doe een bandje rond je handje' kan je ervoor zorgen dat je kinderen makkelijk terug hun weg vinden. Dankzij de steun van de partners Studio 100, AXA en de Vlaamse Milieumaatschappij kunnen ouders en grootouders gratis polsbandjes krijgen voor de kinderen. Dankzij deze gratis polsbandjes kunnen verloren gelopen kindjes snel herenigd worden met hun ouders of begeleiders.

Het is fijn om te zien dat ouders en begeleiders van kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen”, zegt An Beun. “De leuke kortingen of acties van het initiatief www.kust.promo zijn natuurlijk ook een goede stimulans om een bandje op te pikken.

De verdwaalbandjes zijn te verkrijgen bij:

  • de redders op het strand
  • EHBO-posten
  • openebare toiletten
  • diensten voor toerisme
  • dagbladhandelaars aan de kust
  • lijnwinkels aan de kust

Anti-verdwaalbandje aan de Belgische kust

Deze zomer zijn er 750.000 bandjes beschikbaar.
Dankzij de gratis polsbandjes geniet je trouwens ook van tal van kortingen bij verschillende zaken aan zee! Meer info op  https://www.kust.promo/.

TIP: Beleef een fijne dag aan zee en haal snel de verdwaalbandjes voor je kinderen. Een kleine moeite en de veiligheid van je kinderen primeert, niet ?

Nog meer tips rond met kinderen aan zee?  Neem een kijkje op onze speciale website. 

Beeldmateriaal © IKWV


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer