Filmclub 62: PETERLOO 02/04 - Film in Oostende

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

Peterloo vertelt het waargebeurde verhaal van het beruchte Engelse bloedbad dat plaatsvond op 16 augustus 1819. Tijdens een demonstratie spreekt Henry Hunt zestigduizend mensen toe op het St. Peter's Field in Manchester. De groep probeert het stemrecht te hervormen, maar het vreedzame protest ontaardt in een tragedie als een officier een van de leiders probeert te arresteren. Vijftien mensen worden gedood en ongeveer zevenhonderd raken gewond door toedoen van een gewapende militie.

De nieuwste productie van Mike Leigh (‘Another Year’, ‘Vera Drake’, ‘Mr. Turner’) is een boeiend en relevant stuk 19 de- eeuwse Engelse geschiedenis, een pagina die “onterecht vergeten wordt”, aldus Leigh.

Op 16 augustus 1819 komen in Manchester tussen de 60.000 en de 80.000 arme, boze burgers en progressieve politici op straat voor meer democratie en sociale rechten.
Wat een vreedzaam betoog moest worden, mondt uit in een bloedig gevecht. De rijke burgerij en adel, die de jaren voordien onder meer in Amerika en Frankrijk revoluties hadden zien losbarsten, kregen schrik en zetten met de steun van Prince Regent George IV het leger in om de volksopstand in de kiem te smoren. Daarbij lieten 15 mensen het leven en raakten honderden (vooral vrouwen en kinderen) gewond.
De trieste dag kreeg de naam ‘Peterloo’, een ironische samensmelting van het heroïsche Waterloo en de mars van Manchester naar St. Peter’s Field.

Mike Leigh heeft zijn research goed gedaan en hij creëert voor de kijker een historisch correct verhaal. Theatrale debatten in Hoger- en Lagerhuis en opzwepende toespraken voeden politieke campagnes en explosieve actie. Samen met cameraman Dick Pope schetst hij een krachtig beeld van de complexe politieke situatie en de verzuchtingen van de moegetergde mensen met een indrukwekkende en unieke actiescène als apotheose.

Historische strijd voor gelijkheid, zeg maar “de gele hesjes” van 200 jaar geleden.

Info
Regie Mike Leigh
Scenario Mike Leigh
Beeld Dick Pope
Muziek Gary Yershon
Cast Rory Kinnear, Maxine Peake, Tim Mc Innerny
Taal Engels / Nederlands en Frans ondertiteld
Duur 154 min
2018 Verenigd Koninkrijk

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Filmclub 62: PETERLOO"

Prijsklasse Gratis
Datum Di 02 april 2019 20:15 - 22:50
Leeftijd vanaf 12 jaar
Locatie
Kinepolis
Koningin Astridlaan
8400 Oostende
Routebeschrijving