Tobias Lengkeek: "Debris" 09/02 - Tentoonstelling in Oostende

Opgelet: dit event is voorbij. Wil je toch iets gaan doen? Zoek hier snel verder Event zoeken

Tobias Lengkeek (°1991 Rotterdam NL, woont en werkt in Den Haag) toont een nieuwe reeks schilderijen onder de titel "Debris".

MIJN SCHILDERWERELD

Zonder de werkelijkheid te zien kijk ik door de verf naar mijn eigen ongrijpbare wereld in mijn schilderijen. Deze wereld wil ik met andere mensen delen. Daarom is schilderen wat mij voort drijft in het leven. Dagelijkse dingen om mij heen zoals lege gebouwen, bouwplaatsen die verlaten zijn of bergen met bouw puin zoals stenen en beton zijn voor mij een visuele inspiratie bron. het lijkt alsof ze in een tussenwereld zijn, geen functie en nog niet terug naar de natuur maar een onbestemd gevoel geeft die wereld mij. De vervallen menselijke natuur. In het schilderen zoek ik met vormen en kleuren dezelfde wrijving en spanning van deze tussenwereld. Mijn schilderijen zijn geen antwoord of antwoord op de werkelijkheid maar willen juist een autonome bron zijn: het schilderij zelf. (T.B.)

ALLES AAN HET TOEVAL OVERLATEN KAN EEN BEWUSTE KEUZE ZIJN

De schilderijen die ik maak laten zien dat de wereld om ons heen vol van betekenis is. Zoals Malevich en Mondriaan op zoek waren naar vormen vol betekenis, zoek ik naar momenten vol betekenis. We begrijpen beelden op een visueel niveau, we zien wat wordt voorgesteld. We kennen echter de context van het beeld niet, het mist conclusies. We vragen ons altijd af waarom dit wordt weergegeven en zoeken naar een mogelijke verklaring. Uiteindelijk kunnen we alleen maar suggesties maken, nooit tot een definitieve conclusie komen.
Het is op dat moment dat we moeten accepteren wat we zien. We voelen aan dat elke dag dingen een hogere betekenis hebben dan onszelf en beseffen dat zelfs als onze ogen open zijn, we niet altijd echt de dingen om ons heen zien.
Als we de wereld met een open geest bekijken en zien waar anderen aan voorbij gaan, blijven dingen onopgemerkt. Speciale dingen zijn er altijd om ons heen. Elke plaats is uniek op zijn eigen manier. Elk moment gebeurt maar één keer. Herinneringen lijken altijd anders dan het moment waarop een gebeurtenis plaatsvond. Verwachtingen kunnen ons anders doen kijken. Anderen kunnen ons laten zien wat we hebben gemist. (T.B.)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische gegevens over: "Tobias Lengkeek: "Debris""

Prijsklasse Gratis
Datum Van 9 februari 2019 tot 3 maart 2019
Locatie
CAPS
Kursaal-Oosthelling
8400 Oostende
Routebeschrijving