Door parken en putten in Nieuwpoort

Een mooie wandeling in het groen maken op vakantie: natuurliefhebbers doen dat wel eens graag. Aan de Belgische kust is het niet enkel duingebieden wat de klok slaat, er zijn ook heel wat mooie groene plekjes om te ontdekken. In het historische Nieuwpoort heb je naast de IJzermonding enkele parken en andere reservaten. Tijdens deze wandeling mixen we natuur met een beetje geschiedenis, zo houden we het interessant!

Algemene informatie over deze wandeling

  • Start: Halte Nieuwpoort stad
  • Lengte: 6,52 km
  • Duur: 1u30 - 1u45
  • Toegankelijkheid: onverharde paden
  • Honden toegelaten: aan de leiband

Route

Start: Halte Nieuwpoort Stad

Je kunt eigenlijk starten waar je wil, maar gemakkelijkheidshalve kiezen we voor een gemakkelijk herkenbaar punt. De kaai van Nieuwpoort is trouwens ook nog eens leuk om te vertoeven, met al die restaurantjes!

Aan de kant van de restaurants sta je met je rug naar de tramhalte. Wandel naar rechts en ga linksaf op de Oostendestraat. Aan de Langestraat sla je rechts af en wandel je door tot je bij de ingang van het Astridpark komt.

Koningin Astridpark

Koningin Astridpark Nieuwpoort: pad door bos

Onze eerste halte is het Koningin Astridpark. Dit stukje groen wordt voornamelijk ingenomen door enkele tennisvelden, maar het stoort niet. Meer zelfs: je kunt de spelers gratis en voor niets zien tennisen! Het is niet enkel tennisvelden: langs de stroom is er een mooi stukje bos, waarbij je even helemaal vergeet dat je je aan de kust bevindt!

Ga bij de splitsing naar rechts en wandel langs de tennisvelden. Bij de splitsing ga je rechtdoor het beboste gebied in en volg je de weg naar links. Blijf deze weg rechtdoor volgen tot je bij de Stationslaan uitkomt. Steek de straat over en wandel rechtdoor naar de ingang van het Leopold II park.

Leopold II park

Oude ingang leopold II park Nieuwpoort  Standbeeld leopold II park Nieuwpoort

Het Leopold II park is een mooie grote open ruimte waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. Nu zijn de bloemetjes nog even afwezig, maar die steken zeker weer de kop op wanneer het weer een beetje beter wordt. Overdag is het er fijn om een wandeling te maken, maar ook ’s avonds kun je er rondslenteren. Dan wordt het park verlicht door 10 km aan LED-verlichting, telkens in een juiste sfeerkleur.

Volg het pad dat in een boog rondom het park loopt, of kies voor een gezellige wandeling doorheen het park. We verlaten het park langs de oude boog aan de Leopold II laan. Ga rechtdoor op de Rode Kruislaan en ga rechts op de Canadalaan. Steek na de brug over naar de Witte Brigadelaan. Blijf deze weg rechtdoor volgen tot je aan de Pieter Deswartelaan komt. Sla dan links af en steek de fiets- en wandelbrug over om naar het domein De Koolhofput te gaan.

Frontzate

Frontzate fiets- en wandelpad langs de Koolhofput in Nieuwpoort

De spoorlijn 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort, beter bekend als de Frontzate, is nu een wandel- en fietspad. Vroeger reed hier de stoomtrein van Diksmuide naar Nieuwpoort en het was een belangrijke lijn voor het kusttoerisme dat in die tijd nog op gang moest komen. Na de Eerste Wereldoorlog was de lijn nog steeds belangrijk, maar enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de lijn afgeschaft.

Als je een klein beetje verder loopt op het fiets-en wandelpad, zie je trapjes die je naar de Koolhofput leiden.

Koolhofput

Koolhofput natuur

De Koolhofput is geen spontaan natuurgebied: het ontstond door de uitgraving van zand voor de aanleg van de A18, maar het is uitgegroeid tot een middelgroot natuurgebied waar veel watervogels en vissen vertoeven. Je mag hier ook vissen, wel met een vergunning natuurlijk. Er zijn verschillende hengelplekjes, maar ook als niet visser kun je er terecht. Een romantische picknick in een oase van rust is bijvoorbeeld wel een goed idee! Want ja, met z’n tweetjes op het hengelplatform zitten terwijl je voeten in het water bengelen, dat komt toch rechtstreeks uit een film?

Volg het pad rondom de Koolhofput. Aan de andere ingang van het domein zie je een houten hut staan met een smal horizontaal venster.

Vogelkijkhut Koolhofput Nieuwpoort 

Vanuit de kijkhut kun je de verschillende watervogels en steltlopers bewonderen zonder de rust te verstoren. Het is zeker handig wanneer het weer niet zo meezit, want dan heb je toch wel wat beschutting.

Verlaat het domein en ga rechts op de smalle weg. Let wel op, het kan zijn dat hier auto’s passeren. Wandel dus goed aan de kant.Aan de Veurnevaartstaat ga je naar rechts.

Onderweg kom je ook enkele hertjes tegen! Het is geen grote bezienswaardigheid, maar natuurlijk wel leuk als je met de kinderen op pad bent.

Bij de splitsing ga je rechts af en dan volg je het pad langs de stroom. Het is een iets moeilijker begaanbaar pad, dus niet ideaal voor rolwagens. Je kruist ook de brug bij de ingang van de Koolhofput, maar blijf wandelen langs de stroom. Je komt dan een kleine sluis tegen met een smalle brug. Wees voorzichtig wanneer je oversteekt!

Sasje van Dierendonck

Oostsluis Nieuwpoort

Deze kleine schutsluis wordt liefkozend het Sasje van Dierendonck genoemd en verbind de Slijkvaart met de Veurnevaart. Zo worden de afwateringswaterlopen van de polder verbonden met de scheepvaartkanalen. 

Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke

Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke

Het kanaal waarlangs we nu wandelen verbindt Nieuwpoort met het Franse Duinkerke en is een verlengde van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Het begint bij het sluizencomplex de Ganzepoot, waar we momenteel naartoe wandelen.

Na de brug volg je het pad tot je bij de grote sluis terecht komt. Steek de straat over naar het kleine huisje dat zicht recht tegenover het pad bevindt.

Ganzepoot

Sluispoort Nieuwpoort  Sluizencomplex Ganzepoot te Nieuwpoort met Westfront museum op de achtergrond

Het sluizencomplex de Ganzepoot is niet enkel imposant omdat hier 6 stromen toekomen, maar ook dankzij haar rol in de oorlog. Het was namelijk van hieruit dan Hendrik Geeraert de IJzervlakte onder water zette en daarmee de vijand terugdrong. Zo werd Nieuwpoort veilig gesteld en werd de mars van de Duitsers naar de kust stopgezet (via Nieuwpoort althans). Het Westfront museum dat zich langs de Ganzepoot bevindt is hieraan gewijd, dus je kunt er zeker eens langsgaan om wat meer te leren over het complex.

Voel je vrij om even rond te wandelen bij het complex. Vanaf dit punt kun je gemakkelijk terugkeren naar Nieuwpoort Stad.

Op de kaai kun je na deze wandeling bij een van de vele restaurantjes genieten van een welverdiende maaltijd. Onze favoriet? De mediterraanse keuken van Barbouni!

Bord met souvlaki's, tzatziki en sla

Ook deze route doen?

Bekijk de route op kaart

Partner Strandverblijf 2HB