Over dijken en zand: wandelen van Blankenberge naar De Haan

 Van kustgemeente tot kustgemeente wandelen: soms valt het mee, soms is het wat langer dan je denkt. Van Blankenberge tot De Haan is het zo'n 7,3 km en je krijgt een alles-in-een pakket! Bos, strand, zeedijk en een magnifiek zicht beloven we alvast op deze route.

Algemene informatie over deze route

  • 7,3 km
  • Toegankelijkheid: tot Wenduine is het pad toegankelijk voor personen met een rolwagen. Vanaf het einde van de zeedijk in Wenduine gaat deze route over los zand. Wel kun je in Wenduine via de verharde paden in de Duinbossen verder wandelen naar De Haan (gele route op de kaart).
  • Honden: het is niet altijd even duidelijk op welke stukken je mag wandelen met de hond. Let goed op borden en hou je hond aan de leiband indien je je geliefde viervoeter meeneemt.

Route

Start | Westerstaketsel

Bos pad ingang

Aan het uiteinde van de Blankenbergse zeedijk starten we met onze tocht naar De Haan, bij het Westerstaketsel. Hoe geraak je er het gemakkelijkste? In de zomer heb je een overzetbootje die je voor € 1,- van de Oosterstaketsel naar de Westerstaketsel brengt. Buiten de zomerperiode stap je best uit bij de halte Wenduine Harendijke en wandel je een stukje naar het beginpunt OF je kunt vanaf dit punt je weg starten. Dan zie je wel niet de WOII bunkers die bij het Westerstaketsel te vinden zijn .

Het Westerstaketsel en de WOII bunkers

Uitzicht op het Oosterstaketsel vanaf het Westerstaketsel
Uitzicht op het Oosterstaketself vanaf het Westerstaketsel

Oorspronkelijk bestonden de twee staketsels aan deze kant van Blankenberge uit hout, maar in de Tweede Wereldoorlog werden de staketsels vernietigd door Duitste troepen. In de jaren '70 van de 20e eeuw werd het Westerstaketsel opnieuw gebouwd, dit keer in beton. Tegenwoordig is het een geliefde vissersplek. 

Bunker strand

Op de westkant van de havengeul kun je ook 2 bunkers terugvinden die dateren van de Tweede Wereldoorlog, een geschutsbunker en een personeelsbunker. De laatste is bijna verdwenen onder het zand. Het zijn restanten van het steunpunt Blankenberghe-Mole en werden gebouwd als onderdeel van de Atlantikwal. Deze bunkers waren dan ook belangrijk voor de verdediging van de havengeul van Blankenberge.

Langs Bistro Zee Zee aan het Westerstaketsel begint het pad naar Wenduine. Dit pad loopt altijd rechtdoor, dus je moet je geen zorgen maken om verkeerd te lopen.

Van Westerstaketsel naar Wenduine

Het pad naar Wenduine loopt parallel met de grote baan, wat niet altijd even fijn is. Je hoort de auto's nog steeds passeren, maar als je je focust op de prachtige natuur rondom je merk je het bijna niet. 

Houten trap in het bos

Je kunt op verschillende momenten van het pad afdwalen en via het strand naar Wenduine wandelen. Daarvoor zijn er op dit pad trappen die leiden naar het strand. 

Wandelbrug over het pad

De voetgangersbrug "Het Wrakhout" gaat over het voetpad en is redelijk imposant om te zien. Het in zijn geheel op de foto krijgen is wat moeilijk, maar daarvoor dient toch de panoramasetting op de smartphone?

Aan het einde van het pad kom je bij de Manitobahelling. Ga rechts richting de zeedijk en volg dan de zeedijk in oostelijke richting.

Wenduine

De Rotonde met standbeeld van Paul de Smet De Naeyer

De wandeling door het bos eindigt in Wenduine, vanaf hier is het voornamelijk zeedijk en strand. Maar dat wil niet zeggen dat het minder mooi is! Op het einde van de zeedijk kun je op het plein De Rotonde genieten van een zalig uitzicht (en ook even rusten voor je de tocht verder zet). Het standbeeld van Graaf Paul De Smet De Naeyer (een naam die je zeker bekend voorkomt als je vaak aan de kust vertoeft) staat ook op dit plein. Het is een van de vele eerbetonen aan de politicus uit de 19e eeuw.

Takken met in de achtergrond Paviljoentje  Uitzicht vanop de Spioenkop in Wenduine

Een klimtochtje op de Spioenkop is de moeite waard. Toegankelijk voor rolwagens is het niet bepaald, maar je kunt via het Prins Albertpark naar boven met de rolwagen. In het Prins Albertpark zie je trouwens ook enkele leuke kunstwerken staan.

Zeedijk langs het strand waar strandcabines staan

Langs het strand van Wenduine richting De Haan gaat de zeedijk nog een tijdje door. Vanaf Westhinder stopt de dijk, dus als je met een rolwagen bent kun je best een alternatieve route nemen. We hebben een route langs de Duinbossen uitgestippeld (geel op de kaart) zodat je ook als je met een rolwagen bent kunt genieten van een mooie wandeling.

Als je via het strand naar De Haan wandelt, wandel dan gewoon telkens rechtdoor en geniet van de rust en de zilte zeelucht. Neem je het Duinbossenpad? Wandel dan via het verharde pad. Hier vind je een routekaart van de Duinbossen.

De Haan

Griekse god met Peking eenden

Als je vanop het strand terug de zeedijk opwandelt, wordt je als het ware verwelkomd door een Griekse God. Artiest Xu Tzen maakte dit beeld naar aanleiding van Kunsttriënnale Beaufort en baseerde het op het beeld van de Artemision, een Romeins schip dat zich op de bodem van de oceaan bevond. Het is nog niet geweten of het Zeus of Poseidon moet voorstellen, maar aangezien het beeld bij de kust staat, gaan we er al eens graag van uit dat het Poseidon voorstelt. De vogels op het beeld zijn Peking eenden, een geliefd gerecht aan het Chinese hof in de 14e eeuw. Zo brengt de kunstenaar de westerse en oosterse culturen samen. 

In De Haan kun je even uitrusten en genieten van een hapje of drankje. Daarna ben je helemaal vrij om terug te keren via dezelfde weg of je kunt ook gewoon de Kusttram terug naar Blankenberge nemen!

Ook deze route doen?

Bekijk de route op kaart

Partner Strandverblijf 2HB