Street art in Bredene

Bredene-Dorp wordt al enkele jaren opgeluisterd door verschillende kunstgevels door de hand van dorpskunstenares Annie Vanhee. Sommige werken zijn ondertussen al verdwenen, maar we maakten een wandeling doorheen het dorp en langs de nog bestaande werken. 

Algemene informatie over deze route

  • 1,6 km
  • Toegankelijk voor rolwagens
  • Honden aan de leiband zijn toegelaten

Bekijk de route

Start | Watertoren

We starten aan de Watertoren van Bredene, vooral omdat dit een gemakkelijk herkenningspunt is en je het bijna altijd kunt zien waar je ook staat. Een beetje zoals een mona lisa.

Sluizenstraat 1

kunstgevel van Annie Vanhee met een vrouwelijk personage dat een korset aanheeft

Recht tegenover de watertoren aan de zijkant van het huis op Sluizenstraat 1 zie je het eerste werk van Vanhee. Het lijkt alsof ze het werk nog maar net aan het aanplakken is. De vrouw staat overduidelijk centraal in het werk.

Sta je met je rug naar de Watertoren, ga dan links op de Dorpstraat. Het volgende werk bevindt zich op nummer 31.

Dorpstraat 31

Kunstgevel van Annie Vanhee: bakkerstafereel

In de inham bij de bakkerij schilderde Vanhee een tafereel van een dorpsbakker die op artisanale wijze zijn brood bakt in een houtsoven. Het is niet echt een kritiek op de industriële bakkers, maar meer een nostalgische terugblik op simpelere tijden. Ook in andere werken komt dit thema terug.

Vervolg je weg op de Dorpstraat en ga bij de splitsing naar rechts. Op de hoek vind je het volgende werk.

Dorpstraat 46

Kunstgevel van Annie Vanhee: 2 bluesmuzikanten op de zijkant van een gebouw

In Bredene vind aan de watertoren jaarlijks het rock- en bluesfestival ‘The Village Goes Crazy” plaats. Dit werk is een soort permanente poster die herinnert aan de geschiedenis van het festival.

Vervolg je weg en blijf de weg volgen. Op de zijkant van het huis op de hoek van de Dorpstraat en de Benedictijnenstraat staat het volgende werk.

Dorpstraat 88

Kunstgevel van Annie Vanhee: twee kinderen kijken vanuit een vliegtuigraam naar Bredene

Twee kinderen kijken samen met de kijker naar Bredene, door een raam die niet zou misstaan in een vliegtuig of spaceshuttle. Wat opvalt is dat de kinderen geen hedendaagse kledij aan hebben. Ook hier keert het nostalgische element terug dat een kenmerk is van Vanhee’s werken.

Wandel verder langs de Dorpstraat en sla dan rechts af op de Molenstraat. Iets verder zie je de kleurrijke gevels, je kunt ze niet missen!

Molenstraat 93

Kunstgevel van Annie Vanhee: paars en gele gevels met daarop Banksy-achtige figuren

De werken in de Molenstraat kregen weer een update: de muren werden in vrolijke kleuren geverfd en figuren die wel wat weghebben van de bekende Banksy werken sieren de gevel. Ook het hartje lijkt een knipoog naar het werk van Banksy.

Wandel terug naar de Dorpstraat en ga rechts om je weg te vervolgen. In de bocht zie je het volgende werk al.

Dorpstraat 134

Kunstgevel van Annie Vanhee: meisje met pot verf en daarboven een paard tegen een kleurrijke achtergrond

Een zwart wit meisje giet een pot kleurrijke verf uit en daarboven siert een paard de gevel. De achtergrond bestaat uit zachte, botsende kleuren die het flower power gehalte doen stijgen. En ja, de bloemen dragen daar ook wel aan bij.

Volg de weg. Je ziet een kleine villa aan de linkerkant die een bordje met 'Hiernumaals' staan. Op de zijkant van dit gebouw staat het volgende werk.

Dorpstraat 121

Kunstgevel van Annie Vanhee: interpretatie van dejeuner sur l'Herbe van Manet

Herken je het beeld een beetje? Vanhee inspireerde zich voor dit werk op het bekende schilderij Dejeuner sur l’Herbe van Manet en gaf er haar eigen draai aan. Dit werk is wel aanzienlijk groter!

Wandel een klein stukje verder. Het vervallen stalletje met missende dakpannen is de locatie van het volgende werk.

Dorpstraat 123

Kunstgevel van Annie Vanhee: inspiratie van Blinker en de Bakfietsbioscoop

Het beeld van een verliefd koppel komt je misschien bekend voor van de strip van Blinker en de Bakfietsbioscoop van Marc De Bel. Vanhee beeld hiermee de jeugdige liefde uit, die soms wat heimelijk (aan de achterkant van een stal) kan zijn.

Wandel de rest van de Dorpstraat af en sla dan rechts af bij de Zandstraat. De volgende twee werken bevinden zich bij 't Fietskotje, een pannenkoekenhuisje.

Zandstraat 69

Kunstgevel van Annie Vanhee: blote Betsy met mannelijk publiek

Voor wie al eens het Duinenplein passeert is dit beeld niet onbekend. De Blote Betsy die in het waterbassin staat op het plein wordt hier afgebeeld, met voor haar een aandachtig (en mannelijk) publiek.

Kunstgevel van Annie Vanhee: cyclist met lange benen die de mont ventoux beklimt

’t Fietskotje in Bredene staat bekend om de pannenkoeken aan de lopende meter en Vanhee geeft dit weer aan de hand van een cyclo-crosser met wel heel erg lange benen.

Als je met je rug naar 't Fietskotje staat, ga dan rechts op de Zandstraat. Je passeert de kruising met de Dorpstraat, maar wandel nog een klein stukje verder. Aan de zijkant van huisnummer 61 vind je het volgende werk.

Zandstraat 61

Kunstgevel van Annie Vanhee: donker, bruin gelig tafereel van een landschap

Dit tafereel is niet zo kleurrijk als de andere werken van Vanhee, maar is wel een aangename verrassing op deze route. Het gaat hier om een landschap bij zonsondergang, inclusief kleine woningen.

Tegenover nummer 61 zie je een wandelpad. Volg dit kleine paadje en ga rechts. Van hieruit kom je terecht op de Oude Tramstraat. Wandel verder tot de hoek met de Duinenstraat.

Hoek Duinenstraat/ oude Tramstraat

Kunstgevel van Annie Vanhee: toeriste met rugzak en hond

Het beeld is alom gekend: de toerist die doorheen de straten wandelt. Het gebladerte achter haar doen denken aan vleugels, maar dit kan enkel onze impressie zijn. De kleurrijke 'flower power' elementen keren steeds terug in Vanhee's werken.

Bij het kruispunt ga je links en dan terug rechts op de Dorpstraat, in de richting van de Watertoren. Hier eindigen we onze route.

009 L'Apereau