Van Blankenberge naar Zeebrugge langs de Fonteintjes

Het natuurgebied tussen Blankenberge en Zeebrugge wordt liefkozend de Fonteintjes genoemd. We waren misschien een klein beetje teleurgesteld toen we geen echte fonteintjes zagen, maar de natuurpracht van het gebied maakt dit meer dan goed! Het gebied zelf ontdekken? Wandel dan eens van Blankenberge naar Zeebrugge!

Algemene informatie over deze route

  • Route: 6,28 km
  • Tijdsduur: 1:40 tot 2:00
  • Hoogteverschil: 16,8
  • Toegankelijkheid: deze route is niet toegankelijk voor rolwagens. Er zijn verschillende smalle paden en zandwegen op deze route.
  • Honden toegelaten: honden aan de leiband zijn toegelaten op deze route. Je mag tussen 15 maart en 15 oktober wel niet op het strand met je hond.
  • Pro tip: neem voldoende water mee en trek stevige wandelschoenen aan

Start: Pier van Blankenberge

Zandweg Blankenberge

Waar kunnen we beter starten dan bij de iconische pier van Blankenberge? We stappen in de richting van de O'Neill Beachclub en trekken zo de duinen in via het verharde wandelpad. Het wandelpad in de richting van Zeebrugge is een beetje zanderig wanneer we ons aan de wandeltocht wagen. Nochtans is het een mooie verharde weg waar je gemakkelijk kunt op wandelen. Omdat gedeeltes van deze route je door een zanderig gebied brengen, raden we je aan om stevige schoenen aan te trekken. 

Wist je dat: het pad dat je bewandelt de historische Graaf Jansdijk is? 

Fonteintjes Blankenberge Zeebrugge natuurgebied

Bij het ingangsbord van de Fonteintjes gaan we naar rechts. Rechtdoor is immers niet mogelijk, want daar zijn de planten in aangroei en mag het gebied daar dus niet verstoord worden. Maar door naar rechts te gaan wandel je wel langs de vijvers van het natuurgebied. De planten zijn nog niet volledig in bloei begin april, maar het is er nog wel prachtig om te wandelen. Het enige mogelijke minpuntje: de talrijke vliegjes die om je oren vliegen. Maar de natuur zou de natuur niet zijn als je geen last hebt van vliegen!

Blijf de weg rechtdoor volgen. Je komt ook een wegwijzer tegen die naar het strand wijst en verder een bos inwijst. Wandel het bos in: let op de trapjes en uitstekende wortels!

Bos Fonteintjes Blankenberge Zeebrugge natuurgebied

De Fonteintjes ontstonden door de zee die door de duinen brak en de Graaf Jansdijk die het water tegenhield. Na verstevigingswerken aan de Graaf Jansdijk werden de plassen dieper. Het water is trouwens zoet, wat je niet zou verwachten aangezien het oorspronkelijk zout zeewater was.

Als je geluk hebt, kun je in het voor- en najaar de trektocht van tienduizenden vogels meemaken. die trekken naar hun broed- of overwinteringsgebied over de Fonteintjes.

Aan de splitsing op het einde van het pad ga je links de duin omhoog. Bij de volgende splitsing ga je naar rechts en wandel je verder door de duinen en het struikgewas. Blijf rechtdoor wandelen tot je bij de zeedijk van Zeebrugge komt.

Zeedijk Zeebrugge

Vanaf hier is het pad altijd vast (tenzij je het strand opgaat). De zeedijk van Zeebrugge is nog niet helemaal volgebouwd met hoge gebouwen, dus hier wandel je op een zonovergoten zeedijk, als het weer meezit natuurlijk. 

Wandel de zeedijk af tot je bij het St. Georges Day Memorial monument komt.

St. Georges Day Memorial In Zeebrugge  Palace hotel architectuur Zeebrugge

Het St. Georges Day monument is een herdenkingsmonument dat vlak tegenover het historische Palace hotel staat. Het Palace hotel is nu al lang geen hotel meer, maar een residentie. Het is nochtans het eerste hotel dat in Zeebrugge werd gebouwd om zo de bezoekers die via de wereldhaven binnenkwamen te accommoderen. Het St. Georges Day monument gedenkt de raid op Zeebrugge op St. Georges Day, dezelfde dag waarop de eerste raid op Oostende doorging. 

Meer lezen over de raid op Zeebrugge? Klik hier.

Ga rechts op de Baron Van Maerlaan en ga vervolgens links op de Kustlaan. Dit is een drukke baan, dus wees voorzichtig! Blijf de weg volgen en na de brug bij de watertoren sla je linksaf naar de Zeegeulstraat. Sla vervolgens rechts af naar de Werfkaai en wandel verder langs de jachthaven van Zeebrugge.

Jachthaven van Zeebrugge

De jachthaven van Zeebrugge is een tikkeltje anders dan de wereldhaven, maar oogt wel mooi met al die witte bootjes die aangemeerd liggen. Langs de haven heb je verschillende zaakjes waar je tijdens de zomer kunt genieten van een drankje en een hapje, mét zicht op de haven natuurlijk.

Ga links op de Tijdokstraat en ga op het einde van de Tijdokstraat rechtsaf om langs de Vismijn te wandelen.

Vismijn Zeebrugge

De oude vismijn van Zeebrugge is nu het themapark Seafront, waar je meer ontdekt over de geschiedenis van de visserij. Wandel je verder kom je soms ook enkele kleine pop-upzaakjes tegen die in de Vismijn liggen. 

Wandel verder tot het plein waar de Westhinder ligt.

ABC Gebouw, Westhinder en russische duikboot in de haven van Zeebrugge

De Westhinder is een oud lichtschip dat direct opvalt door haar felrode kleur. Het schip diende als het ware als een vuurtoren op zee. Je kunt het schip bezoeken als onderdeel van Seafront.

Wandel terug in de richting  van waar je kwam, maar sla links af naar de Vissersstraat. Sla dan links af naar de Wandelaarstraat.

Einde: Zeebrugge kerk

Aan de halte Zeebrugge Kerk nemen we de Kusttram terug naar Blankenberge. Want 6 kilometer is toch wel voldoende voor een natuurwandeling!

Ook deze route doen?

Toon me de kaart

Partner Strandverblijf 2HB