Zeebrugge Haven en Strand

Zeebrugge staat misschien het meeste bekend dankzij de wereldhaven die het grootste deel van de gemeente inneemt. Wie er de charme niet van kan inzien, moet zeker deze route proberen: je komt gegarandeerd enkele pareltjes tegen!

Deze route is ongeveer 5,5 km en voert je ook langs de drukke Kustlaan. Wees dus voorzichtig!

Start: Zeebrugge Strandwijk

Starten bij een Kusttramhalte is vaak het gemakkelijkste als je uit een andere kustgemeente komt en je liever niet naar parking wil zoeken. Kom je met de trein, dan kun je door de week uitstappen aan de eindhalte Zeebrugge Dorp en 3 minuten stappen naar de Kusttramhalte Zeebrugge Vaart. In het weekend en in juli en augustus rijdt de trein niet tot Zeebrugge Dorp maar wel tot Zeebrugge Strand, waardoor je direct bij ons startpunt aankomt!

 Palace Hotel in Zeebrugge

Op het einde van de zeedijk van Zeebrugge zie je een prachtig gebouw staan dat een beetje uit de toon valt tussen de meer moderne gebouwen: het Palace Hotel  in Zeebrugge is beschermd erfgoed en dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. De architect Jozef Viérin ontwierp een prachtig gebouw met twee torens van 32 meter hoog (hoger dan de toen toegestane hoogte van architectuur) en het gebouw diende om de hogere klasse toeristen die in de haven aankwamen na een transcontinentale vaart op te vangen. In de twee wereldoorlogen bood het echter onderdak aan Duitse stormtroepen. Nu is het een residentie waar je ook een verblijf kunt boeken!

Tegenover het Palace Hotel heb je dan het St. Georges Day Memorial: een monument bestaande uit 3 luiken dat de aanval op Zeebrugge op St. Georges Day 1918 herdenkt. Op deze dag vielen de Britse troepen de haven van Zeebrugge aan in een poging om de vaargeul te blokkeren en er zo voor te zorgen dat de Duitse onderzeeërs niet meer konden uitvaren. De aanval mislukte echter en eiste veel slachtoffers. In de twee bronzen zijluiken worden de vergane schepen afgebeeld en in het centrale paneel (dat onderdeel was van het originele monument) beeldt de haven af met hoe het geschut en de schepen waren opgesteld.

Vervolgens wandel je langs de Kustlaan richting de haven. Dit is een drukke baan en je zult over het fietspad moeten wandelen, dus wees extra voorzichtig. Een alternatief is als je de Kusttram neemt en uitstapt aan de halte Zeebrugge Vaart. Zo heb je al een klein deel van de afstand overbrugt. Sla links af naar de Zeegeulstraat en sla dan links af naar de Werfkaai.

Het oudste café van Zeebrugge

Interieur Café 't Werftje Zeebrugge

't Werftje | Werfkaai 29 | Meer info en openingsuren

De wandeling zou niet compleet zijn zonder een bezoekje aan het oudste café van Zeebrugge: 't Werftje is al lang geen café meer, maar wel een gezellig visrestaurant en brasserie waar je ook aan de bar kunt zitten. Bij de 110e verjaardag van de zaak in 2015 onderging 't Werftje een grondige renovatie. De authentieke sfeer bleef behouden, maar dankzij de renovaties is het er comfortabel vertoeven. 

Vervolg je weg en sla links af naar de Tijdokstraat richting de Vismijn.

Seafront

Westhinder en duikboot in de haven van Zeebrugge

Seafront | Vismijnstraat 7 | Meer info en openingsuren

In de oude Vismijn van Zeebrugge kun je meer ontdekken over het vissersverleden en de zeevaart bij Seafront. Nog tot 2 juni 2019 kun je er trouwens de Russische onderzeeër bezoeken, wat zeker een bezoekje waard is! Daarnaast kom je ook meer te weten over de Westhinder.

Wandel verder naar de Rederskaai.

ABC Toren

Uitzicht op de haven van zeebrugge

ABC Toren | Rederskaai 60

Als je de lift naar de 7e verdieping van de ABC Toren in Zeebrugge neemt heb je een prachtig en uniek zicht op de haven van Zeebrugge. Je kunt er ook even iets gaan drinken of een lekker hapje eten in Restaurant Njord, dat zich op die verdieping bevindt. Op winderige dagen zou ik wel niet buiten op het terras gaan zitten, het wordt wel eens heel snel koud dan!

Geniet van een wandeling langs de rederskaai aan de andere kant van de haven. Zo krijg je ook een mooi zicht op de Vismijn! Sla dan rechts af naar de Witte Bankstraat en dan links op de Paardenmarktstraat.

Visserskruis

Visserskruis met uitzicht

Op de hoek van de Paardenmarktstraat  kom je uit op een platform met in het midden een groot visserskruis. Dit soort kruisen is geen uitzondering aan de Belgische kust en ze herdenken vissers die verongelukt zijn op zee. Dit kruis werd ontworpen door Jozef Viérin, die ook het Palace Hotel ontwierp.

Wandel verder over de Paardenmarktstraat richting de Omookaai. 

Van hieruit kun je terugwandelen naar je beginbestemming of naar de tramhalte Zeebrugge Kerk waar je de Kusttram kunt nemen naar Knokke of Blankenberge. Liever nog even in Zeebrugge blijven voor een hapje? Ontdek dan de restaurants, brasseries en bistro's van Zeebrugge hier.

 

 

Partner Strandverblijf 2HB