De Belgische Kust en haar talrijke streekproducten

De Belgische Kust en haar talrijke streekproductenDankzij de vele streekproducten van de zee en de polders, scoort de Belgische Kust grandioos hoog als het over gastronomie gaat. Hieronder een lijstje van enkele producten die je zéker moet proeven bij een tripje naar de Belgische Kust. 

De Oostendse oester ‘De Royal Ostendaise’ 

Na een mislukte oogst in 1973, kreeg in 1995 de eeuwenoude Belgische traditie een nieuwe impuls. De oesterputten van de Spuikom in Oostende werden in 1996 terug in gebruik genomen door de familie Puystjens. Sindsdien zijn deze smaakvolle oesters ter plaatse te koop of bij de vishandels of restaurants. 

De heerlijke kustbieren

Luieren op een zonnig terras met een lekker biertje. Klinkt zalig, toch? Probeer zeker eens onderstaande bieren die een link hebben met onze Belgische Kust. 

  • Sint-Idesbald Réserve Ten Duinen: Belgisch Abdijbier in versie ‘Blond’, ‘Dubbel’, ‘Tripel’ en ‘Rousse’. Wist je trouwens dat je het ‘Abdijmuseum Ten Duinen’ kan bezoeken? 
  • Dronkenput: Een donkerbruin degustatiebier van 8% dat geschonken wordt in een scheef glas. 
  • Poppolou: Dit bier van slechts 6% ontstond aan de authentieke bruine kroeg ‘Manuscript’ in Oostende. 
  • Kokketeute: Dit Blankenbergs bier, wat ‘knap meisje’ betekend, is een zachtblond bier van hoge hoge gisting met mout-, hop- en citrustoetsen. Ondertussen werd ook de bruine Kokketeute gelanceerd.
  • Pier Kloeffe: Een blond biertje van hoge gisting, gebrouwd door de ‘Orfe van Pier Kloeffe’, met een alcoholpercentage van 8,1%. 
  • Roste Jeane: Dit biertje van 7% smaakt heerlijk bij vis- en vleesgerechten. 
  • Keytebier: Tripel of Dobbel-Tripel, aan jou de keuze. 
  • 8410: Dit blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles verwijst naar de postcode van Wenduine.

Wist je trouwens dat België meer dan 1.100 verschillende biermerken heeft? Ontdek nog meer leuke weetjes over bier in onze blogpost.

Purus, de Vlaamse grijze garnaal

PURUS is de merknaam voor de Vlaamse Grijze Garnaal en beschikt eveneens over het unieke label als streekproduct. Enkel garnalen van topkwaliteit, milieubewust gevangen in de Noordzee, met een perfecte smaak en onberispelijk uiterlijk, krijgen het PURUS label als Vlaamse Grijze Garnaal toegekend.

West-Vlaams rood

West-Vlaams rood is een Belgisch runderras ontstaan uit het 18e-eeuws Kassels rode vee dat toen Frans-Vlaanderen en de grensstreek van West-Vlaanderen bevolkte. Het is een dubbeldoelras, dus het werd gehouden voor zowel melk- als vleesproductie. 

De Belgica mossel

Deze mossel met unieke smaak, groeit vlak voor de kust van Nieuwpoort in speciale kooien. Deze mosselen hebben meer vlees en een lichtere schelp. 

Ambachtelijke producten op de boerderij 

Ambachtelijke producten die, vaak naar aloude traditie, gemaakt worden op de boerderij, vind je zeker ook aan de Belgische Kust terug. Ga zeker eens langs bij een hoevewinkel om de 100% West-Vlaamse Hoeve- en streekproducten. Deze winkels kan je terugvinden op www.1000procentwest-vlaams.be.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer