Ontdek Veurne

Ontdek VeurneAchter Koksijde (of ervoor, afhankelijk hoe je het bekijkt) ligt het kleine charmante Veurne. Nieuwsgierig als we zijn willen we ook de steden achter de kustgemeenten ontdekken en we konden het niet laten om een treinhalte eerder uit te stappen en vanuit het station van Veurne de stad te gaan ontdekken

Een beetje Brugge bij Koksijde

Gevels van gebouwen in Veurne

De trapgevels doen je denken aan de talloze gebouwtjes in Brugge (of misschien wel aan die van Nieuwpoort-Stad) en je waant je even helemaal niet aan zee. Ideaal als je graag een dosis cultuur wil, want in Veurne heb je het Bakkerijmuseum en het WOI belevingscentrum Vrij Vaderland dat zich in het Stadhuis bij de dienst Toerisme bevindt. Het Bakkerijmuseum ging pas de volgende dag open na een winterstop, maar het WOI belevingscentrum was wel open. Mede door de koude wind stapten we er binnen en eerlijk? We hebben het ons niet beklaagd.

Vrij Vaderland Veurne Expo

Veurne was het laatste stukje 'Vrij Vaderland' aan de kust, de stad achter het front. De reden waarom er nog zoveel overeind staat van het oude Veurne is dat de stad gespaard bleef van de bombardementen. De Stad achter het Front was ook een plekje van vertier middenin de oorlog. Want de soldaten moeten toch ook wat plezier hebben!

Enkele feitjes die zich afspeelden in Veurne:

  • Koning Albert I opereerde tijdens WOI vanuit het Stadhuis waar nu het belevingscentrum is.
  • De bekende Nobelprijs winnares Marie verbleef samen met haar dochter in Veurne
  • In 1918 gebeurde er een gruwelijke moord die leidde tot de laatste onthoofding van België. Hier lees je meer over de passionele moord op Rachel Ryckewaert, maar je kunt het beter in het museum gaan ontdekken.

Vrij Vaderland | Grote Markt 29 | 8630 Veurne | Officiële website

A walk in the park

Walburgakerk Veurne

 Achter het stadhuis ligt de grote Sint Walburgakerk, die haar naam te danken heeft aan de relikwiëen van Sint Walburga die in de 10e eeuw in de kerk werden ondergebracht. Wil je de kerk graag bezoeken, check dan zeker de website van Toerisme Veurne voor de juiste openingsuren.

Walburgapark Veurne  Walkburgapark Veurne
Nu lag het park onder een klein sneeuwtapijtje, maar in de zomer is het er vast zalig vertoeven!

Het is koud, maar het Walburgapark aan de kerk laat je dat even vergeten. We zien het al vol met picknickers zitten in de zomer!

Het bekendste hotel van Veurne

Die Nobele Rose - Hotel in Veurne  Placard van Rainer Maria Rilke in Veurne
In het hotel Die Nobele Rose verbleven veel bekende namen zoals Marie Curie, Rainer Maria Rilke en Maurice Maeterlinck.

Hotel Die Nobele Rose valt meteen op door de roze deuren en vensters, en ook een heel klein beetje door de gigantische placard die langs de deur hangt. Het hotel stond oorspronkelijk op de Grote Markt, waar in 1937 de schrijver van de bekende musical Les Misérables, Victor Hugo, een tijdje verbleef. Toen het hotel verhuisde naar de Noordstraat 11 in 1890 was het nog altijd een hotspot voor bekende namen, want Nobelprijswinnares Marie Curie en dichter Rainer Maria Rilke verbleven ook in het hotel. Helaas is het niet open voor het publiek, maar toch even het passeren waard!

Die Nobele Rose | Noordstraat 11 | 8630 Veurne

Even opwarmen

Warme Chocolademelk Het Klokhuis Veurne

In Veurne zijn er op de markt heel wat gezellige cafés om even op te warmen na een wandeling door de stad. Ons oog valt op het Klokhuis, een klein maar gezellig zaakje met een modern interieur. Een warme chocolademelk wordt vergezeld door een lekker (zelfgemaakt?) wafeltje en warmt ons tot in onze tenen op!

Het Klokhuis | Appelmarkt 1 | 8630 Veurne


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer