Cultuur opsnuiven in Blankenberge

Cultuur opsnuiven in BlankenbergeAan de hele kust vind je wel overblijfselen uit de 'gouden tijden van het kusttoerisme', ook wel de Belle Epoque genoemd. Maar in Blankenberge is er nog meer te ontdekken. Cultuurliefhebbers zullen zeker niet teleurgesteld zijn in deze kuststad!

Letter Blankenberge plein

We hebben een korte route uitgestippeld waarbij je langs alle besproken bezienswaardigheden komt, maar je bent vrij om zelf ook op ontdekking te gaan! We vertrekken vanaf het Koning Leopold III plein.

Sint-Rochuskerk

Sint Rochuskerke Blankenberge kikvors perspectief

Onze eerste halte is de imposante Sint-Rochuskerk die je al vanaf de Kerkstraat ziet staan. De neo-romaanse kerk werd gebouwd in 1884 - 1889 en uitgebreid met de klokkentoren in 1903. Dit was nodig om in de zomer de grote massa op te vangen, want veel mensen kwamen op vakantie. Daarom is de kerk een 'seizoenskerk': buiten het zomerseizoen is het veel te groot voor de lokale bevolking en haar ligging in de nabijheid van het strand en het toeristisch centrum zorgden ervoor dat het gemakkelijk te vinden was.

Belle Epoque Centrum

Belle Epoque centrum fiets

In de schaduw van de Sint-Rochuskerk bevind zich het Belle Epoquecentrum. Het centrum is gehuisvest in een authentieke belle epoquewoning en is bovendien toegankelijk voor rolwagens dankzij de lift! Je begint bovenaan bij de glasramen waar je ook nog eens zicht hebt op de kerktoren en volgt zo het pad naar beneden. Wat valt er te ontdekken? Alles over het kusttoerisme in die mooie oude tijd natuurlijk!

Openingsuren en meer info

Oud Stadhuis

Oud Stadhuis Kerkstraat Blankenberge

Het oude stadhuis van Blankenberge is het oudst bewaarde burgerlijke gebouw van de stad en kent een bewogen geschiedenis. In 1572 raakt het stadhuis beschadigd tijdens een aanval van de Watergeuzen (Nederlandse zeerovers). Nadat het stadhuis in 1675 tijdens een grote brand volledig vernield werd, werd 5 jaar later het huidige gebouw gebouwd naar een ontwerp van R. Coppet. Tegenwoordig doet het oud stadhuis dienst als tentoonstellingsruimte.

Het Huisje van Majutte

Huisje van Majutte buitenkant Blankenberge  Slufferkoek Huisje van Majutte Blankenberge

Je loopt er zo voorbij als de vlaggen niet uithangen, maar het Huisje van Majutte is toch een vermelding én een bezoekje waard. Het is niet enkel het oudste vissershuisje van de kust, maar ook nog eens een museum en café waar je authentieke slufferkoeken (een soort wentelteefje) kunt proeven! In dit vissershuisje woonden 13 mensen en als je er binnestapt zul je je gegarandeerd afvragen hoe dat mogelijk was.

Openingsuren en meer info

De Paravang

Paravang Blankenberge

Je bent er misschien al talloze keren voorbij gelopen en misschien heb je zelfs al je lunch opgegeten op een van de bankjes onder de Paravang. Het windscherm uit 1908 is een stille getuige van de Belle Epoque en de neo-gotische invloeden maken het zeker tot een blikvanger! 

Wist je dat de naam Paravang komt van het Franse 'paravent', wat windscherm betekent?

Belle Epoque woningen

Belle epoquewoning Blankenberge

Doorheen de stad kom je zeker en vast enkele architecturale pareltjes tegen, die je doen dromen van een tijd waarin de art nouveau dé kunstvorm van het moment was. Veel van de belle epoque woningen zijn bewaard gebleven aan de Belgische kust. Af en toe kun je zelfs een belle epoquewoning spotten tussen rijen van moderne apartementsgebouwen.

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer