Op tour met het openbaar vervoer: Blankenberge

Op tour met het openbaar vervoer: BlankenbergeWe deden al eerder een tour met het openbaar vervoer in Middelkerke en Oostende. In Blankenberge is er ook veel te ontdekken bij elke Kusttramhalte!

Blankenberge Markt

Bij de halte Blankenberge markt heb je keuze te over: de Paravang, het Leopoldpark en de haven zijn allemaal op luttele minuten wandelen en ook de zeedijk is niet ver!

Paravang

Paravang

Het meer dan 100 jaar oude windscherm dat aan de rand van de haven staat heeft toch wel een belangrijke waarde voor de stad. De neogotische stijl herinnert aan de belle epoqueperiode van de stad, die tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden is in de stad. De paravang overleefde ook de oorlog, hoewel de ruiten in 1918 werden gebruikt voor herstellingswerken na de oorlog. Nog een leuk weetje: toen de bezetters zich terugtrokken uit Blankenberge verscholen zich enkele Duitse deserteurs zich in de nok van het windscherm, waar een oud Blankenbergs dametje hen eten bracht. Dat laatste is van horen zeggen, maar we vinden het wel een mooi verhaal! Bij de bevrijding van Blankenberge lieten ze zich wel gevangen nemen.

Leopoldpark

Leopoldpark Petanqueveld

Het Leopoldpark is ideaal als je kinderen even wat energie kwijt willen! Er is niet alleen minigolf, maar ook snookergolf, carting, een grote speeltuin en een tennisveld. Petanquen kan er ook natuurlijk. En dan te bedenken dat dit park tijdens de oorlog een aardappelveld was!

Haven

Haven Blankenberge

Van kleine vissershaven tot moderne jachthaven: de haven van Blankenberge is toch ook wel een mooi herkenningspunt van de stad. Meer je hier aan met je boot, dan ben je op enkele stappen van alles wat de stad te bieden heeft.

Oberbayern en L'Apereau

Intieur Oberbayern  Cocktail met ingrediënten van L'Apereau in Blankenberge

Aan de markt heb je trouwens ook enkele lekkere restaurants! Onze favorieten? Restaurant Oberbayern met haar Beierse sfeer en lekkere mosselen à volonté en L'Apereau met cocktails om ù tegen te zeggen. 

Meer info over Oberbayern | Meer info over L'Apereau

Blankenberge Station 

De letters van Blankenberge

Letters van Blankenberge

In juni 2018 werden op het vernieuwde Leopold III plein in Blankenberge gigantische letters neergezet. Zo krijgt Blankenberge een bepaald 'Hollywood'gehalte én het is ook nog eens een leuke plek om een foto te maken. Je kunt ook de vergelijking maken met de letters in Amsterdam, maar die van Blankenberge werden speciaal voor de stad ontworpen. Als je goed kijkt zijn de kleine puntjes eigenlijk mensen!

Kerkstraat

Kerkstraat Blankenberge shoppen

Naast Oostende en Knokke is ook Blankenberge een ideale shopplek. De Kerkstraat verbind niet enkel de zeedijk met het station, maar huist ook verschillende boetieks en modeketens zoals Hunkemöller, Only, Streza en meer.

Blankenberge Pier

Voor deze geen tweede titel, want de belangrijkste bezienswaardigheid zit al in de naam van de halte! De pier van Blankenberge is iconisch voor de badstad en heeft een rijke geschiedenis. Zo bestond de oospronkelijke pier uit metaal, maar deze werd tijdens de oorlog vernield door de vijand. Daarna werd op dezelfde plaats een betonnen versie geplaatst, waar je tot op de dag van vandaag nog op kunt blijven wandelen. 

In de buurt heb je trouwens ook nog de Lustige Velodroom en de Autodroom, altijd wel leuk voor de kinderen.

Blankenberge Sea Life

Familie in onderzeese tunnel bij Sea life

Ook hier heeft de belangrijkste bezienswaardigheid geen eigen titel nodig: Sea Life heeft een eigen Kusttramhalte zodat je gemakkelijk met de Kusttram naar het attractiepark kunt gaan. Maar Sea Life is niet het enige wat er te doen valt! Deze halte valt ook (bijna) samen met het beginpunt van onze Fonteintjesroute. Dus als je even niet meer met de Kusttram wil reizen, dan kun je altijd onze wandeltocht doen.

Blankenberge Duinse Polders

Fonteintjes

Fonteintjes Blankenberge natuurgebied

Bij deze halte moet je enkel de baan oversteken en je bent bij het prachtige natuurgebied De Fonteintjes tussen Zeebrugge en Blankenberge. Het is ook de laatste halte voordat je Zeebrugge binnenrijdt. Eerder vermelden we al onze Fonteintjesroute, maar je kunt ook gewoon in het gebied rondwandelen en nadien de Kusttram terug naar de beginhalte nemen. 

Zeebos

Zeebos brugje Blankenberge

Naar het binnenland toe heb je trouwens ook het Zeebos, als je maar geen genoeg kan krijgen van de natuur aan de kust. Je kunt vogels bekijken vanuit de kijkhut en de kleinsten kunnen lustig spelen op de speeltuin en de hangbrug. De paden zijn rolstoel- en kinderwagentoegankelijk en ook je viervoeter mag mee! Wel aan de leiband, zodat je de natuur niet verstoort.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer