13 redenen waarom je absoluut het zandsculpturenfestival in Oostende moet bezichtigen

13 redenen waarom je absoluut het zandsculpturenfestival in Oostende moet bezichtigenDit jaar nog niet naar het zandsculpturenfestival in Oostende geweest? Wel dan vind je hier 13 goede redenen om dat wél te doen. Met zijn 23e editie heeft de organisatie van het festival besloten een andere weg in te slaan waarmee ze hopen iedereen te kunnen verrassen. Het domein is 10000 m² groot en bevat zo een 150-tal prachtige zandsculpturen uitgewerkt tot in het kleinste detail. Een leuke trip voor het hele gezin en een echte must-see deze zomer!

Reden 1. Ondenkbare pareltjes van zand

Kunst ten top! Dat is wat je kan bezichtigen op het zandsculpturenfestival te Oostende. Meer dan 200.000 bezoekers komen elk jaar van over heel de wereld om zich te laten meeslepen in een droomwereld van zandbeelden.

Veertig kunstenaars uit 12 verschillende landen hebben zich dan ook 7/7 ontfermd om de figuren tot in het kleinste detail af te werken. De beelden reiken soms wel tot een hoogte van 12 meter …ondenkbaar toch? Laten we dus dat zogenoemde ‘gat in onze cultuur’ vermijden en een kijkje gaan nemen naar deze kunst op
Belgische bodem.

Reden 2. Puur vakmanschap bewonderen

Kan jij het je al inbeelden? 3000 ton zand dat wordt omgetoverd in meer dan levensgrote beelden? Voor de gewone mens is het al moeilijk om een mooi zandkasteeltje te bouwen, laat staan er een herkenbare vorm in te maken. Alle kunstenaars hebben zich dan ook meer dan een maand lang bezig gehouden met het zand vakkundig om te vormen tot een ontzettend mooie beeldengalerij. De beelden schetsen ze vaak eerst zelf op papier om daarna aan de slag te gaan met kwaliteitsvol materiaal. Het hoofdingrediënt? Zand natuurlijk! Maar wel Ardens zand dat uit de grotten komt. Nooit gedacht toch?

Reden 3. Herrijzenis van de Notre Dame

De blikvanger dit jaar is ongetwijfeld de miniatuurversie van de ontzettend mooie Notre Dame. Na de brand in Parijs die bij heel wat mensen emoties teweeg bracht, besloten ze een prachtig eerbetoon aan de Notre Dame te brengen. Een absolute ‘eyecatcher’ en een realitycheck naar wat een prachtig monument we in april bijna verloren zijn. Dit is dus een unieke kans om het heiligdom nog eens in haar voormalige vorm te zien voordat ze wordt heropgebouwd.

Reden 4. Dit jaar ook voor de ‘niet Disney-fans’

Laten we eerlijk zijn… Het festival stond redelijk bekend voor zijn samenwerking met Disneyland Parijs waarbij ze jaar na jaar de mooiste Disneybeelden tentoonstelden. En hoewel we allemaal wel een beetje van Disney houden, was het weinig vernieuwend..
Dit jaar zijn er dus geen sprookjesfiguren, Marvel of Star wars meer te vinden. Maar wel beelden die staan voor meer dan 85 beroepen gaande van clowns tot onderwaterduikers. Heel wat nieuws om te ontdekken dus en allemaal prachtig uitgesneden zandsculpturen, gemaakt om een lach op je gezicht te brengen.

Reden 5. Selfies, Selfies, Selfies

Ja hoor, de dag van vandaag is het belangrijk dat we de leukste, mooiste en meest speciale dingen aan de buitenwereld tonen via onze social media. We zijn dan ook allemaal kwistig op zoek naar de beste foto’s om te delen.
Geloof het of niet maar ook daar hebben de organisatoren van het festival rekening mee gehouden. Alle zandsculpturen zijn op zo’n formaat gemaakt dat ze perfect het beeld van jouw smartphone kunnen vullen. Dit kan dus zeker enkele prachtige vakantiebeelden opleveren, nietwaar? New Profilepicture? Check!

Reden 6. Belgische zeelucht opsnuiven

Wat is er gezonder dan een beetje Belgische zeelucht opsnuiven? Niets toch! Het zandsculpturenfestival is dan ook de ideale manier om dat te doen. Het festival is niet gewoon gelegen aan het strand, maar er simpelweg op! Doe die schoenen dus al maar uit want je kan het hele festival afwandelen met de voetjes in het zand. Daarnaast zijn er ook nog speciale paden aangelegd zodat het ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Een leuke wandeling maken van 1 kilometer lang met het geluid van de golven op de achtergrond? Zalig toch?

Reden 7. World Guinness book of records

Een klein wist-je-dat-je…Het festival is sinds 2010 opgenomen in het Guinness book of records. Met zijn 10.000m² en meer dan 150 beelden is dit het grootste festival ter wereld in zijn soort. Laten we dus onze eervolle vermelding in het boek proberen aan te houden door gewoon een bezoekje te brengen. Hoe meer bezoekers, hoe meer het festival kan groeien uiteraard. Wie weet krijgen we binnenkort wel een volledige pagina aan ons landje toegewijd?

Reden 8. Een echte familie-uitstap

Inspiratie voor familie-uitstapjes op? Dan is dit wel zeker een goed idee. Zowel kids als volwassenen kunnen hun verbeelding de vrije loop laten gaan met deze prachtige zandfiguren. Zelfs de hond mag mee op het terrein, en geef toe dat zien we zelden op het strand.
Dus heb je zin om iedereen eens mee te nemen voor een dagje erop uit? Dan maar richting Oostende! Het festival biedt naast zijn kunstwerken ook nog andere entertainment zoals springkastelen, speelhoekjes, enz. De kinderen zullen gegarandeerd een hele dag over niets anders kunnen praten.

Reden 9. Het weer zit ook eens mee

Geef toe, het Belgisch weer bepaalt vaak waar onze uitstapjes naartoe leiden. Bij gietende regen komen we helaas niet buiten hoewel de zandsculpturen hier zeker en vast tegen bestand zijn. De laatste 2 jaar lacht moeder natuur ons echter wat meer toe. Ze gunt ons vaker zwoele zomerdagen waarbij de badplaatsen ook wat meer aantrekkelijk zijn. Dus als je al even zit te twijfelen om het festival te bezichtigen, dan is het nu zeker het moment want het weer zit eindelijk ook eens mee deze zomer.

Reden 10. Strandverblijfje

Het festival is gelegen in Oostende en laat dat nu net één van de meest populair badplaatsen van België zijn. Dus waarom twijfelen om enkel het festival te gaan bezoeken wanneer je er een echt strandverblijf van kan maken? Wanneer je de wandeling doorheen het zanddomein doorloopt en de beelden in al zijn glorie opneemt zal de tour ongeveer een uurtje duren. Dat maakt natuurlijk ruimte om nog tal van andere leuke activiteiten in te plannen en er misschien meteen een kort strandverblijf van te maken.

TIP: In het Kursaal te Oostende is er momenteel ook een 3D-expo te bezoeken. Ideaal om je samen met de kinderen nog eens extra uit te leven in de leukste decors. Neem zeker eens een kijkje op www.kursaaloostende.be/nl/3dworld

Reden 11. Trein, tram of bus

Vergeet parking zoeken! Oostende denkt aan iedere reiziger…Zo worden er speciaal extra bussen en kusttrams ingelegd die elke reiziger gewoon tot aan de ingang van het festival voeren. Kom je liever met de trein? Ook daar heeft de NMBS een speciale B-dagtrip ingevoerd. Die brengt je tot op een kilometer van de zandsculpturen mét korting. Dus maak je maar geen zorgen over vervoer want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Reden 12. Talking money

Voor een toegangsticketje aan het zandsculpturenfestival betaal je amper;

  • Ticket Volwassene: € 10,00
  • Ticket Student (op vertoon van de studentenkaart): € 8,00
  • Ticket Senior ouder dan 65 jaar (op vertoon van identiteitskaart): € 8,00
  • Ticket Persoon met een beperking (op vertoon van de invaliditeitskaart): € 8,00
  • Ticket Kind 4 – 11 jaar: € 6,00
  • Kinderen tot en met 3 jaar genieten gratis toegang.

Dat valt toch reuze mee voor een tentoonstelling waar de artiesten zo veel voorbereidingen detail in hun werk hebben gestoken? Daarnaast vind je hier en daar verschillende kortingen en kan je met de NMBS een korting krijgen voor je toegangsticket + je reis. Alle beetjes helpen, nietwaar?

Reden 13. Gewoon omdat het kan!

In België is het zandsculpturenfestival een uniek evenement dat elk jaar tijdelijk wordt opgebouwd. Dus waarom niet gewoon genieten van een prachtige droomwereld gewoon omdat het kan? Het kan nog tot en met 8 september dus plan nu je bezoekje in en laat je meeslepen in de wondere wereld van de zandsculpturen!

Tickets zijn enkel te verkrijgen aan de kassa.

Adres: Zeeheldenplein, 8400 Oostende
Voor meer info: www.zandsculpturen.be

 

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer