Daguitstap: een dagje Plopsaland De Panne met het gezin
Featured op strandverblijf

Daguitstap: een dagje Plopsaland De Panne met het gezinEen paar weekendjes vakantie in eigen land dan maar, dat was één van de eerste maatregelen die ik samen met mijn vrouw besloot te nemen naar aanleiding van de speciale zomer dit jaar omwille van Covid-19. Niet dat dat een straf is, integendeel! Onze Belgische kust heeft voor jong en oud verschillende, vaak onderschatte troeven die ten opzichte van dure buitenlandse vakanties minstens evenveel plezier en onvergetelijke momenten opleveren. Eén van die onvergetelijke momenten dit jaar was ons bezoek aan Plopsaland De Panne. Een daguitstap vol plezier voor relatief weinig geld.

Over Plopsaland De Panne

In het kort voor zij die Plopsaland De Panne niet kennen, Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100 en bij uitstek één van de naar eigen mening betere pretparken in België voor jonge gezinnen of grootouders die met de kleinkinderen een toffe daguitstap willen maken. Plopsaland ging open op 29 april 2000, maar het attractiepark bestaat eigenlijk al veel langer. In het verre verleden opende het op 21 april 1935 als het welgekende Meli park.

Vandaag is Plopsaland De Panne dus een mooi, aangenaam pretpark met vele attracties en shows voor jong en oud waar iedereen de verschillende Studio 100 figuren kan terug vinden.

Dagverloop van een uitstap naar Plopsaland

Hoe verloopt een daguitstap naar Plopsaland nu voor een jong gezin? Wel, voor ons was het de allereerste keer dat onze kleuter echt zelf het volle besef heeft over de dingen die rondom hem gebeuren. In het verleden zijn we met hem als baby wel al eens naar Disneyland Parijs geweest, maar eerlijk… Daar wacht je beter ook mee totdat ze deze leeftijd hebben. Alleen toen we nog maar over Plopsaland aan het vertellen waren en wat foto’s en filmpjes lieten zien begon hij al te stralen.

8u30: opstaan en ontbijten. Gezien wij al een dagje eerder aan zee waren en op hotel waren in de Westhoek (Ieper) konden we naar eigen normen “uitslapen”. Als je anders zoals ons uit Limburg komt heb je nog een hele autorit naar de kust voor de boeg, maar dat moest nu dus niet meer.

9u30: check-out in het hotel en vertrek richting Plopsaland De Panne. Wij moesten ongeveer een 45 minuten rijden dus zouden we normaal rond 10u15 aankomen. Echter moet je rekening houden met een klein beetje vertraging wanneer je van de E40 of N8 afkomt. Zoals zovelen wil iedereen rond 10u het park binnen wat op de afritten wel wat file kan veroorzaken. Toch waren wij om 10u25 op de parking van Plopsaland De Panne.

10u25: aangekomen op de parking van Plopsaland De Panne. Ik moet zeggen met €12 denk je vooraf bij het reserveren dat het een dure parking is, maar het mag gezegd worden, het is een mooie, afgeslote en ruime parking vlak aan het park zelf. Van waar onze auto geparkeerd stond moesten wij nog een minuutje wandelen tot aan de ingang van het park. Toen wij op de parking stonden hadden wij alleen één groot dilemma. Onze zoon doet namiddag vaak nog een dutje. Zouden we de buggy meenemen of niet? We hadden vooraf besloten om geen eigen picknick mee te nemen, enkel wat kleine versnaperingen en wat flesjes water. Zouden we met de buggy gaan sleuren? Nee! We proberen het eens zonder. Plopsaland De Panne is trouwens ook zeer vlot met de trein te bereiken.

10u35: Hallo Plopsaland! Ondanks de vele maatregelen die het park neemt in deze periode geraakten we toch vlot binnen. Wij hadden onze tickets vooraf op de website aangekocht (aangeraden) dus konden we direct aan de toegangspoorten aanschuiven. En dat aanschuiven was een eerste attractie. Bij Plopsaland hebben ze een leuk filmpje gemaakt waarin alle maatregelen die omwille van het coronavirus getroffen zijn uitgelegd worden. En die groene stippen? Jawel, dat snapt ieder kind! Wij sprongen dus van stip naar stip het park binnen!

Eens wij binnen waren begon het ECHTE avontuur. Onze zoon wist niet waar kijken.  Als een echte fan van “Maya de Bij” konden we dan ook niet anders dan als eerste het indoor Mayaland te bezoeken. Een geweldige binnenruimte met attracties voor groot en klein. Helaas, maar begrijpelijk waren hier omwille van het coronavirus wel enkele attracties gesloten, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. Binnen was het trouwens ook rustiger dan normaal omdat de medewerkers van Plopsaland maar een aantal bezoekers toelieten omwille van het coronavirus. Hoe een maatregel plots een pluspunt wordt.

Leeftijd of formaat?

Gezien we met een kleuter van 2.5 jaar oud in het park zijn, spreekt het voor zich dat we niet alle attracties met hem kunnen bezoeken. Voor iedere attractie staat trouwens aangegeven wat de minimum en maximum lengte zijn voor de veiligheid te waarborgen. Ook staat er een leeftijdssuggestie bij, al is dat natuurlijk maar een suggestie.

Is je kind eerder van het avontuurlijke type? Laat je dan zeker niet afschrikken door de leeftijdssuggestie die men doet.

Storm op zee!

Na ons bezoek aan Mayaland liepen naar het midden van het park en kwamen we langs “Anubis the ride”. Jawel, als het aan ons zoontje lag zou hij deze “launchcoaster” zeker uitproberen maar daar was hij toch nog net iets te klein voor. Maar als papa en liefhebber van rollercoasters wil ik deze fenomenale achtbaan zeker proberen dus weet ik stiekem dat ik hier straks nog eens passeer.

Een beetje verder komen we aan een attractie die ons geschikt maar uitdagend lijkt voor ons zoontje. Storm op zee! Als fan van Piet Piraat schuif ik samen met mijn stoere stuurman aan, springen wij van stip tot stip, totdat… de zenuwen hem iets te veel worden en hij roept: “Papa ik moet plassen”.. Oei, paniek! Zou ik hem snel hier in de struiken laten plassen? We hadden immers nog niet echt gelet op de toiletten… Maar tot onze verbazing kwamen we vrij snel in de omgeving van de attractie toiletten tegen. Propere en toegankelijke toiletten. SPOILER: Plopsaland beschikt over voldoende toiletten in het park. Wanneer je aan een spannende attractie staat aan te schuiven is er dus altijd een toilet in de omgeving.

Na de pitstop aan de toiletten deden we dus een 2e poging aan “Storm op zee” en jawel. Onze kleine piraat was een echte zeebonk.

Vele attracties voor jong (maar ook voor oud)

Na “Storm op zee” had onze kleuter de smaak te pakken. Vele attracties passeerden de revue, de ene al wat spannender dan de andere, maar hey.. Onze kleine man amuseerde zich te pletter! We gingen in de Koffiekopjes, brand blussen bij “De Brandweer”, op Safari, deden een Baloon race en gingen dan naar “De Grote Golf”. Dolenthousiast was hij toen we onder de attractie doorliepen. Maar helaas - we dachten het al wel - de minimumgrootte is 1m20. Daar waar onze kleine superheld nog net geen meter groot is, moet hij dus nog eventjes wachten…

Maar kijken is ook fijn dachten wij! Dus waarom zouden wij niet fijn in het (warme) zonnetje iets eten en drinken. Plopsaland heeft op vlak van eten en drinken vele mogelijkheden. Wij kozen voor de Viking Grill! We zijn aan zee dachten we, dus een stukje vis van op de grill met frietjes leek ons een goed plan. Kostprijsmatig vonden we de prijs voor pretpark eten op het eerste zicht misschien wat hoog, maar je kreeg wel voldoende, dus op dat vlak was dat zeker nog oké. Enkel de kostprijs van het drinken was misschien wat aan de hoge kant. Als we Gertje of Marie daar een suggestie mogen doen: we hoorden dit van verschillende mensen. Vele gezinnen deelden de flesjes drinken. Een goedkoper drankje zorgt denk ik persoonlijk voor meer verteer.

Oei, namiddag, wat nu met onze kleuter ?

Geen buggy, namiddag… Wat mochten we verwachten van onze kleuter? Gaat hij moe zijn? Wil hij slapen? Vele vragen waar we vooraf al aan gedacht hadden maar geen antwoord op konden geven. We hadden het plan om naar enkele rustigere attracties te gaan, misschien kon hij daar dan op onze schoot liggend op een bankje ook een powernapje doen? Maar nee, dat was niet nodig! Onze kleine man zat vol energie. Als een echte landbouwer ging hij op de fantastische Tractors. Hierna genoten we van een wonderlijke boottocht door “Het bos van Plop”. Onze kleine man was zo flink dat we niet anders konden dan hem belonen met een ijsje.

Het was immers lekker warm die dag. Even wandelden we door de Dansende fonteinen, altijd een fijn gevoel als het warm is, de waterspetters die op je spetteren.

We besloten eens iets te doen wat papa wil! Als fan van achtbanen moest ik de houten achtbaan in Plopsaland “Heidi The Ride” toch eens uitproberen. Gezien mijn vrouw niet zo voor achtbanen is en mijn zoontje nog niet mee mocht, besloot ik hier alleen in te gaan en ging mijn vrouw samen met ons zoontje op De Dierenmolen en nadien het aankomende parktreintje. Ze dachten immers toch dat ik een hele tijd moest aanschuiven.

Terwijl ze nog maar 2 minuten met het treintje weg waren viel onze kleuter in slaap. Toch nood aan dat gebruikelijke powernapje. Het kon niet anders, al een hele dag liep hij dolenthousiast door Plopsaland. In tegenstelling tot wat wij dachten verliep het aanschuiven bij de achtbaan heel vlot. Al snel was ik aan de beurt, kroop ik vooraan in de wagentjes en enkele minuten later kwam ik er terug uit. De adrenaline gierde door mijn lijf. Dit is een fantastische houten achtbaan. Deze attractie maakt van Plopsaland mee een attractiepark voor jong en oud. Fantastisch voor de kleine bengels, maar zeker ook plezant voor pubers en volwassenen.

Terug naar de orde van de dag: mijn vrouw en zoontje zoeken… Wetende dat ze op het parktreintje zaten en mijn zoontje sliep besloot ik hen in tegengestelde richting tegemoet te wandelen. Ik kwam helaas net te laat om nog één halte samen te rijden. Op dat moment ontwaakte onze zoon ook net uit zijn slaapje. Geweldig om vanop een afstand te zien hoe hij direct terug enthousiast werd van het fun-moment dat hij beleeft op een attractie, omringd door al zijn “helden van op tv”.

Van “De Vliegende fietsen” naar “Viktors Race”

Onze kleine man had tot onze verbazing een 2e adem gevonden. We hadden eerst nog gedacht de latere namiddag nog op het strand door te brengen, maar nee, ons zoontje wilde nog genieten van de vele attracties in Plopsaland. We zetten koers richting “De Vliegende Fietsen”. Eens daar aangekomen zaten we snel op deze attractie en merkten we toch dat onze zoon eerder het avontuurlijke type is. Toch al maar eens een achtbaan proberen? De K3 roller Skater sloegen we over, wij als mannen hebben het niet zo op roze achtbanen maar we kozen direct voor de stoere achtbaan van Viktor. Dat vriendje van Kaatje Tralalaatje…

Eventjes dacht ik, nee, dat gaat onze kleine man nog niet durven. Maar dolenthousiast schoven we aan. Zijn ogen fonkelden toen we bijna aan de beurt waren. We namen plaats midden in het treintje en GO. Hij kroop goed tegen me aan, ik hield hem ook goed vast, want zoals gedacht gaat deze achtbaan voor een 2.5 jaar oude kleuter toch best hard. Vanop een afstand dacht mijn vrouw ook: “oei, als dat maar goed komt”. We kwamen aan: “Nog eens papa!”. Jawel, onze zoon durft veel. Fantastisch.

We konden niet anders dan voor een 2e keer in Viktors Race te gaan. Handjes in de lucht!

Nagenieten deden we bij “Kaatje zoekt eendjes”. Samen rustig in het bootje. Daarna deden we een fotomomentje bij de raket van Viktor en keken we samen nog even naar de ROX-Flyer. Deze draaiende stoeltjesmolen zorgt ervoor dat je op 70 meter hoogte een adembenemend zicht hebt op het hele park, maar helaas, het bleef bij kijken. Onze zoon was nog 25cm te klein.

Nog snel een ijsje !

We besloten dat het genoeg was voor vandaag. Een onvergetelijke dag in Plopsaland De Panne.
We zetten koers richting uitgang. Omdat onze kleine man zo flink geweest was beloofde ik hem nog een ijsje. Niet zomaar, maar met reden. Ik had immers gezien dat we een 2e keer voorbij “Anubis The Ride” kwamen. Jawel, terwijl mijn vrouw en zoon samen genoten van een Bumba ijsje, betrad ik nog snel het mysterieuze Huis van Anubis. Na amper 5 minuten aan te schuiven aan deze toch wel spectaculaire rollercoaster was ik aan de beurt en vloog ik 2 seconden later tegen een snelheid van 90km/uur door het park. Drie inversies en een kleine minuut later stapte ik voldaan uit. Jawel, ook voor mij was dit een top daguitstap aan de kust.

Een fijne daguitstap naar Plopsaland De Panne

Deze daguitstap was voor herhaling vatbaar. Qua kostprijs zijn de inkomtickets naar onze mening hun geld waard. Eten en drinken binnen het park mochten misschien net iets goedkoper. Al zijn er binnen het park wel voldoende plekken om ook te picknicken waardoor je de kosten van deze daguitstap kunt beperken.

Misschien nog even de volgende tips:

  • Reserveer vooraf je tickets
  • Stippel vooraf best een route uit, dan loop je niet zoals ons kriskras door het park
  • Wil je veel attracties doen, wacht dan totdat je kind 1m a 1m20 is, al zul je jezelf niet vervelen als je het park jaarlijks bezoekt

Voor ons was ons bezoek aan Plopsaland De Panne een absolute voltreffer.
Plopsaland, tot volgend jaar!

 

Gwen


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer