Een redders terugblik op de zomer 2020
Populaire artikels over de Belgische Kust

Een redders terugblik op de zomer 2020Op zaterdag 27 juni ging het reddersseizoen terug van start en werden 82 reddersposten, verspreid over 34km strand, terug bemand. De eerste COVID-19 lockdown was net gepasseerd en de regels versoepelden. Niet raar maar waar - dat bracht ook met zich mee dat meer mensen dit jaar naar onze Belgische kust trokken wegens het missen van een buitenlandse vakantie.

Meer redder interventies

Die drukte was al snel voelbaar in alle kustgemeenten, zelfs in de badzones die traditioneel bekend staan als rustige badoorden. Het viel daardoor ook op dat er steeds meer interventies door de redders nodig waren. De verspreiding van de toeristen over de uitgestrekte kustlijn had ook gevolgen voor de werking van de strandredders. Het IKWV stuurde daarom ook hun redders bij om hun job in alle veiligheid te kunnen uitoefenen. In "Redders aan zee aan de slag!" schreven we al hoe je redders kon herkennen, maar dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen kon ook extra materiaal aangeschaft worden om ook de eigen persoonlijke bescherming van onze redders te garanderen.

Bovendien werden ook extra opleidingen georganiseerd en procedures uitgewerkt om iedereen tijdig klaar te stomen voor de drukke zomer.
An Beun, secretaris IKWV

Grote drukte aan zee wegens COVID-19

Grote drukte brengt ook meer interventies met zich mee waardoor de redders in de zomermaanden hun handen vol hadden, gaande van kleine tussenkomsten tot grotere veiligheidsacties. Zo moesten onze redders 594 interventies doen waaronder:

rubberduck

149
baders in toestand van hulp

rubberboat

74
personen op rubberbootje/luchmatras in toestand van hulp

surfboard

371
watersporters in toestand van hulp

Vooral die watersporters in toestand van hulp zijn een uitschieter ten opzichte van andere jaren omwille van de perfecte weersomstandigheden voor de sporters in het begin van de zomer. Raadpleeg de volledige grafiek met een vergelijking tot en met 2011 en je merkt een zeer sterke stijging.

Aantal verloren gelopen kinderen aan zee blijft ongeveer gelijk

Jaarlijks meet het IKWV ook het aantal verloren gelopen personen die men herenigt met ouders en familieleden. De anti-verdwaalbandjes voor kinderen zijn een grote hulp in het herenigen! Er werden vorige zomer  1079 verloren personen herenigd met hun ouders of familieleden.

Meer info over de redders aan zee?

Ontdek de locaties van de reddersposten via ikwv.be/locaties
Of bekijk de algemene website van ikwv.be


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer