Ontdek de IJzermonding en Nieuwpoort-Stad

Zin in een wandeling van Nieuwpoort-Bad naar Nieuwpoort-Stad? Onze route van 9,3 km brengt je langs alle must see's!

Wandelroute Nieuwpoort Ijzermonding: kaart

Je kiest zelf waar je begint, of het nu op de R. Orlentpromenade of in Nieuwpoort-Stad is! Wij beginnen de route aan de R. Orlentpromenade bij het overzetbootje.

De veer van Nieuwpoort

Veerboot Nieuwpoort

Met het overzetbootje geraak je gemakkelijk van de ene kant van de vaargeul naar de andere. Let wel: in de zomer geldt er een andere regeling dan in de winter!

Veer Nieuwpoort | Uurregelingen vaarten

De Ijzermonding

Vuurtoren van Nieuwpoort  Kijkhut in de ijzermonding, veel groen

Eenmaal aan de overkant kun je je wandeling door de Ijzermonding beginnen! In de verte zie je de bekende vuurtoren van Nieuwpoort, met zijn rood witte strepen. De Ijzemonding is trouwens ook heel goed te doen met de fiets! Te voet geraak je wel gemakkelijker door de zanderige wandelpaden. Als je eenmaal de zanderige paden volgt, kom je uit op een uitkijkpost, van waaruit je misschien wel een zeehondje kan spotten!

Wist je dat de IJzermonding de enige Vlaamse rivier is die uitmondt in de zee?

De haven van Nieuwpoort

Jachthaven van Nieuwpoort

De jachthaven van Nieuwpoort is zo'n 3,5 ha (ongeveer 7 voetbalvelden) en daarmee de grootste jachthaven van Noord-Europa! In oktober vind hier de jaarlijkse Nieuwpoort International Boat Show (NIBS) plaats, waarbij je niet enkel de mooiste jachten kunt gaan bekijken, maar ook eens een demonstratie van de boot meemaken! In 2018 kon je zelfs gaan kijken naar een concert op het water in de haven! Wie zegt dat een haven geen polyvalente plaats is?

Westhinder en het Albert I monument

Ruiterstandbeeld Albert I te Nieuwpoort  Westfront Museum interieur borden

Je hebt waarschijnlijk zowat alle foto's van het Albert I monument gezien maar op de foto wordt de omvang van het monument nooit echt goed weergegeven. Het monument werd opgericht op de boorden van de IJzer omwille van de rol die de rivier speelde in de Eerste Wereldoorlog. Onder het monument kun je bij Westfront de permanente tentoonstelling over de onderwaterzetting van Nieuwpoort bezichtigen, een gebeurtenis die in de Eerste Wereldoorlog de Duitse troepen een halt toeriep.

Westfront | Openingsuren

Sint Laurenstoren (Duvetorre) en Bommenvrij

Sint Laurenstoren/Duvetorre te nieuwpoort: ruïne overgroeid met mos, klimop en struikgewas  Vooraanzicht van Bommenvrij in Nieuwpoort op een zonnige dag
Links: Duvetorre - Rechts: Bommenvrij

Aan de Willem De Roo laan kom je langs een ruïne waarvan je eigenlijk niet veel meer kunt maken. Het is een overblijfsel van de Sint Laurentiuskerk en wordt officiëel de Sint Laurenstoren genoemd. Maar het is de bijnaam Duvetorre die de toren kreeg die de legende erond nét iets interessanter maakt: er wordt verteld dat de bekende Nieuwpoortse heks Jeanne Panne hier haar afspraakjes met de duivel hield! Elk jaar vind in Nieuwpoort het Jeanne Panne Festival plaats, waar het leven van de vrouw wordt naverteld. Spoiler alert: het verhaal heeft geen happy end.

Iets verder vind je een van de oudste gebouwen in Nieuwpoort dat nog volledig intact is: Bommenvrij. Het oude poedermagazijn uit het begin van de 19e eeuw was een deel van een grotere militaire infrastructuur en was een opslagplaats voor verschillende wapens. Het gebouw overleefde beide wereldoorlogen en is sinds 1994 een beschermd monument.

De markt van Nieuwpoort

Markt van Nieuwpoort met terrasjes en geparkeerde auto's

Je zou je in het centrum van Brugge wanen, met al die trapgevels op de markt van Nieuwpoort. Het gezellige marktplein is een ideaal plekje om even te stoppen voor een hapje of een drankje, zeker wanneer het mooi weer is. Uitblazen met zicht op de Vismijn en de kaai van Nieuwpoort is natuurlijk ook een mooi idee!  Bij Café De Kaai  kun je op je gemak even iets drinken of je kunt iets gaan eten in een van de restaurantjes die zich ook op de kaai bevinden. 

Café De Kaai | Meer info

De Robert Orlentpromenade

robert orlentpromenade Nieuwpoort mistige dag

De onlangs vernieuwde R. Orlentpromenade in Nieuwpoort is een sceneriek verbindingspad tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad dat langs de IJzer loopt. In de zomer is het een mooie en gezellige wandeling en er zijn genoeg zaken waar je kunt uitblazen langs de promenade. Maar ook in de winter is het een prachtige (hoewel koude) wandeling naar Nieuwpoort-Stad. 

Leuke adresjes langs de R. Orlentpromenade

 

Download de route

Download de route als PDF

006 Albrecht 001 De Promenade Beach
x

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!