Ontdek de IJzermonding en Nieuwpoort-Stad

Zin in een wandeling van Nieuwpoort-Bad naar Nieuwpoort-Stad? Onze route van 9,3 km brengt je langs alle must see's!

Je kiest zelf waar je begint, of het nu op de R. Orlentpromenade of in Nieuwpoort-Stad is! Wij beginnen de route aan de R. Orlentpromenade bij het overzetbootje.

Start: De veer van Nieuwpoort

Veerboot Nieuwpoort

Met het overzetbootje geraak je gemakkelijk van de ene kant van de vaargeul naar de andere. Let wel: in de zomer geldt er een andere regeling dan in de winter! Met de fiets kan je trouwens ook op het overzetbootje

Veer Nieuwpoort | Uurregelingen vaarten

Eenmaal aan de overkant kun je kiezen: als je naar links gaat kom je terecht op het staketsel en bij de bekende wit-rode vuurtoren van Nieuwpoort. Wij gaan naar rechts, direct het natuurgebied De  IJzermonding in.

De Ijzermonding

Vuurtoren van Nieuwpoort  Kijkhut in de ijzermonding, veel groen

Dankzij de verharde paden die door de IJzermonding lopen kun je er gemakkelijk wandelen én fietsen. Ook tof voor personen met een rolwagen of ouders met een kinderkoets. Sommige delen zijn minder gemakkelijk bereikbaar met een rolwagen: de uitkijkposten in het natuurgebied bijvoorbeeld. Om tot bij de kijkhut te geraken moet je bijvoorbeeld het zandweggetje op het einde van de grote bocht nemen. Als je met de fiets bent kun je oftewel je fiets even parkeren aan de wegwijzer of verder fietsen via de verharde paden.

Waag je je aan het zandweggetje, dan kom je na een kleine wandeltocht langs de Kijkhut, waar je misschien wel een zeehondje kunt spotten!

Wist je dat de IJzermonding de enige Vlaamse rivier is die uitmondt in de zee?

Wandel verder via het zandweggetje naar de Halvemaanstraat. Volg deze langs de haven.

De haven van Nieuwpoort

Jachthaven van Nieuwpoort

De jachthaven van Nieuwpoort is zo'n 3,5 ha (ongeveer 7 voetbalvelden) en daarmee de grootste jachthaven van Noord-Europa! In oktober vind hier de jaarlijkse Nieuwpoort International Boat Show (NIBS) plaats, waarbij je niet enkel de mooiste jachten kunt gaan bekijken, maar ook eens een demonstratie van de boot meemaken! In 2018 kon je zelfs gaan kijken naar een concert op het water in de haven! Wie zegt dat een haven geen polyvalente plaats is?

Wandel verder langs de Halvemaanstraat en blijf volgen tot je aan de Kustweg komt. Je ziet het Westfront en het Albert I monument al staan, het enige wat je nog moet doen is de Kustweg oversteken!

Westhinder en het Albert I monument

Ruiterstandbeeld Albert I te Nieuwpoort  Westfront Museum interieur borden

Je hebt waarschijnlijk zowat alle foto's van het Albert I monument gezien maar op de foto wordt de omvang van het monument nooit echt goed weergegeven. Het monument werd opgericht op de boorden van de IJzer omwille van de rol die de rivier speelde in de Eerste Wereldoorlog. Onder het monument kun je bij Westfront de permanente tentoonstelling over de onderwaterzetting van Nieuwpoort bezichtigen, een gebeurtenis die in de Eerste Wereldoorlog de Duitse troepen een halt toeriep.

Westfront | Openingsuren

Als je het Westfront bezocht hebt, sla dan bij het buitenkomen af naar links. Volg het weggetje langs het Sluizencomplex de Ganzenpoot.

Sluizencomplex De Ganzenpoot

De Ganzenpoot in Nieuwpoort is een groot sluizencomplex dat dient als drainagesysteem voor de achterliggende polders van Nieuwpoort. In het complex komen 6 sluizen samen. Maar wat is nu zo speciaal aan De Ganzenpoot? In de Eerste Wereldoorlog speelde het complex een grote rol in het stoppen van vijandelijke troepen die Nieuwpoort wilden innemen. Karel Cogge en Hendrik Geeraert openden op 4 augustus 1914 de sluizen om zo het hinterland onder water te zetten en de vijand te dwingen zich terug te trekken. Hierdoor werd Nieuwpoort in de Eerste Wereldoorlog niet bezet door de Duitse troepen.

Steek de weg over naar de Pieter Deswartelaan en sla links af. Ga dan rechts op de Langestraat en vervolgens sla je links af naar de Willem De Roolaan. 

Sint Laurenstoren (Duvetorre) en Bommenvrij

Sint Laurenstoren/Duvetorre te nieuwpoort: ruïne overgroeid met mos, klimop en struikgewas  Vooraanzicht van Bommenvrij in Nieuwpoort op een zonnige dag
Links: Duvetorre - Rechts: Bommenvrij

Aan de Willem De Roo laan kom je langs een ruïne waarvan je eigenlijk niet veel meer kunt maken. Het is een overblijfsel van de Sint Laurentiuskerk en wordt officiëel de Sint Laurenstoren genoemd. Maar het is de bijnaam Duvetorre die de toren kreeg die de legende erond nét iets interessanter maakt: er wordt verteld dat de bekende Nieuwpoortse heks Jeanne Panne hier haar afspraakjes met de duivel hield! Elk jaar vind in Nieuwpoort het Jeanne Panne Festival plaats, waar het leven van de vrouw wordt naverteld. Spoiler alert: het verhaal heeft geen happy end.

Sla je af bij de Schoolstraat, dan vind je iets verder aan je rechterkant een van de oudste gebouwen in Nieuwpoort dat nog volledig intact is: Bommenvrij. Het oude poedermagazijn uit het begin van de 19e eeuw was een deel van een grotere militaire infrastructuur en was een opslagplaats voor verschillende wapens. Het gebouw overleefde beide wereldoorlogen en is sinds 1994 een beschermd monument.

Volg de Schoolstraat en sla aan het einde van de straat links af. Op de Arsenaalstraat ga je naar links en blijf je deze volgen tot je aan de Potterstraat komt. Volg dan de Potterstraat naar het Marktplein van Nieuwpoort.

De markt van Nieuwpoort

Markt van Nieuwpoort met terrasjes en geparkeerde auto's

Je zou je in het centrum van Brugge wanen, met al die trapgevels op de markt van Nieuwpoort. Het gezellige marktplein is een ideaal plekje om even te stoppen voor een hapje of een drankje, zeker wanneer het mooi weer is. Naast het stadhuis zie je trouwens de Nieuwpoortse Halle (in de volksmond Stadshalle genoemd). Dit gebouw dateert van 1920, maar ervoor stonden er reeds meerdere hallen die keer op keer verwoest werden in het verleden. Na de laatste verwoesting in de Eerste Wereldoorlog werd de Stadshalle in de originele stijl heropgebouwd mét de originele materialen. 

Ga in noordelijke richting via de Marktstraat naar de kaai. Steek de weg over.

De Kaai en Vismijn van Nieuwpoort

Kaai Nieuwpoort met uitzicht op Westfront museum

De Kaai van Nieuwpoort is eigenlijk een groot plein waar je uitzicht hebt op het Westfront aan de ene kant en op Nieuwpoort-Stad aan de andere kant.  Het grote gebouw dat aan deze kant van de kaai staat is de oorspronkelijke Vismijn van Nieuwpoort. Naast de veiling van vis worden er geregeld leuke evenementen georganiseerd, zoals de Oesterbeurs en Foodfront.

Het is trouwens ook de ideale plaats om even uit te rusten of een hapje te gaan eten. Voor een koffietje of iets fris ben je bij Café De Kaai aan het juiste adres: het grote terras zorgt dat je nog altijd een mooi uitzicht hebt op de vismijn! Grommelt je maag, ga dan voor een lekker stukje vis met een mediterraans kantje bij Barbouni.

Café De Kaai | Meer info

Barbouni | Meer info

Wandel langs de kaai verder naar de R. Orlentpromenade. Hiervoor wandel je langs een drukke weg, dus wees voorzichtig!

De Robert Orlentpromenade

robert orlentpromenade Nieuwpoort mistige dag

De onlangs vernieuwde R. Orlentpromenade in Nieuwpoort is een sceneriek verbindingspad tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad dat langs de IJzer loopt. In de zomer is het een mooie en gezellige wandeling en er zijn genoeg zaken waar je kunt uitblazen langs de promenade. Maar ook in de winter is het een prachtige (hoewel koude) wandeling naar Nieuwpoort-Stad. 

Pro tip: wil je een mooie panoramafoto van de havengeul? Halverwege de promenade heb je een uitkijkpost waar je de mooiste foto's kunt maken! Bij de Sea Star Sailors Bar heb je trouwens ook een uitkijkpunt bovenop de boei die op het droge staat.

Einde van de route! Je kunt ook altijd eventjes gaan shoppen in Nieuwpoort-bad als je nog niet genoeg gewandeld hebt.

Ook deze route doen?

Bekijk de interactieve kaart

Partner Strandverblijf 2HB