Van De Haan naar Wenduine: Duinbossenroute

10,6 km - Geschatte wandelduur: 2 uur 40 minuten

Tussen De Haan en Wenduine bevinden zich de Duinbossen, een prachtig natuurgebied waar je kunt genieten van de ongerepte fauna en flora die zo typisch zijn voor de Belgische kust. Wandel van De Haan naar Wenduine langs deze bossen en keer langs het strand terug!

Routebeschrijving

Deze route start aan het pittoreske tramstation van De Haan Aan Zee. Van hieruit wandel je in de richting van het Parkdomein La Potinière.

Knooppunt 53

Volg de bordjes naar knooppunt 51

Parkdomein La Potinière

Ingang parkdomein la Potinière De Haan

Als je de tijd hebt, maak dan even een rondje in het Parkdomein La Potinière! Het parkt telt 3 tennisvelden, een minigolfterrein, een duiventorentje, een insectenhotel en een oude muziektent.

Standbeeld Albert Einstein

Standbeeld Albert Einstein De Haan

Dat Albert Einstein een tijdje in De Haan verbleef in 1933 is al lang geen geheim meer. Op het parkje aan de Normandiëlaan vind je hem trouwens terug! Als standbeeld athans. Het beeld is in de buurt van de oorspronkelijke plek van Au Coeur Volant geplaatst, het sterrenrestaurant waar Einstein indertijd de Oostendse kunstschilder James Ensor ontmoette. 

Meer weten over Albert Einstein en zijn tijd in De Haan? Probeer dan ook eens onze historische wandelroute!

Knooppunt 51

Volg de bordjes naar knooppunt 1 

Duinbossen De Haan

Duinbossen de haan

De Duinbossen van De Haan is een 152 ha groot natuurgebied waar je zalig kunt wandelen. Voor kinderen is het een speelparadijs: er zijn verschillende speelzones ingericht waar ze zich kunnen amuseren. In het gebied kan je o.a. Gallowaykoeien en rode bosmieren spotten. Deze laatste zijn beschermd. 

Het gebied is nog redelijk jong: in 1838 werden er al bomen geplant, maar deze hielden het niet vol om diverse redenen. In 1880 werd er dan maar loofhout aangeplant, maar ook toen lukt het niet, door WOI en de droogte van 1921. Uiteindelijk werden in 1922 nieuwe bebossingen uitgevoerd en die hebben het wel volgehouden! 

Knooppunt 1

Volg de bordjes naar knooppunt 49

Knooppunt 49

Volg de bordjes naar knooppunt 50

Hubertmolen

De Hubertmolen is een kleine houten staakmolen uit 1880 en werd gebouwd door Jan Hubert. Tot 1934 heeft de molen nog gewerkt.

Tegenslagen kent de molen wel: tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de wieken in opdracht van de Duitse bezetter weggehaald (en later terug erop gezet) en in 1992 werd de molen erg beschadigd door een grote storm. Nu is de molen volledig gerestaureerd en zelfs te bezoeken!

Knooppunt 50

Volg de bordjes naar knooppunt 2

Spioenkop

Spioenkop De Haan

Het witte paviljoentje met het rode dak kun je niet missen tijdens deze wandeling! Het staat bovenop de Spioenkop, een duin die haar naam dankt aan de gelijknamige heuvel bij Natal in Zuid Afrika. Het huidige paviljoentje dateert van 1955, maar daarvoor waren er nog andere paviljoentjes die toen al publiekstrekkers waren. Door de oorlogen werden ze helaas volledig verwoest. 

Knooppunt 2

Volg de bordjes naar knooppunt 52

Strand De Haan

Strand De Haan

Geniet van een strandwandeling langs het strand van De Haan! Als je een picknick hebt meegenomen, is een korte strandpicknick geen slecht idee. Tenminste, als je daarna wel alles in de vuilbak gooit!

Knooppunt 52

Volg de bordjes naar knooppunt 54

Knooppunt 54

Volg de bordjes naar knooppunt 53

Zeedijk De Haan

Zeedijk De Haan en Fietsers

Over de zeedijk van De Haan struinen is anders dan in andere kustgemeentes: er is namelijk geen hoogbouw. In 1910 werd er beslist dat er geen hoogbouw zou komen in De Haan en dat resulteert in het feit dat De Haan nu een van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen is!  

Knooppunt 53 - Einde

Extra informatie over deze route

Deze wandelroute is relatief toegankelijk voor rolwagens. De paden in de Duinbossen zijn verhard, maar kunnen nog steeds moeilijk gangbaar zijn. Terugkeren via het strand wordt niet aangeraden.

Honden moeten in de Duinbossen aan de leiband. Op het strand moet je kijken naar de borden die aangeven of je er met de hond mag wandelen.

Terugkeren naar het startpunt kan ook met de Kusttram.

Wil je vanuit Bredene deze route doen? Je kunt de Kusttram nemen naar De Haan Aan Zee of als je graag een lange wandeling doet, kun je hier de route vanuit Breden vinden. Zo wordt de route wel 17 km!

Interactieve kaart

Bekijk hier de route

Partner Strandverblijf 2HB