Fietsroute: Fietsen in het groen in Nieuwpoort

Fietsroute: Fietsen in het groen in NieuwpoortDe natuur aan de kust is uniek en daarom zeker het ontdekken waard. Tijdens deze route verken je het bekende natuurreservaat De IJzermonding, waar je hopelijk een zeehondje of twee kunt spotten, en de Koolhofput net buiten Nieuwpoort-Stad. 

Algemene informatie over deze route

  • 18,7 km
  • Knooppunten: 8 - 7 - 57 - 10 - 70 - 61 - 73 - 64 - 82 - 67 - 8
  • Geschatte tijdsduur: 2 uur 30
  • Deze route gaat over verharde fietspaden
  • Bekijk deze route op de kaart: klik hier

Route

Start | Knooppunt 8

Volg de borden naar knooppunt 7

Knooppunt 7

Volg de borden naar knooppunt 57

Koolhofput

Natuurreservaat Koolhofput Nieuwpoort

De Koolhofput ontstond door uitgraving van zand voor de aanleg van de A18 en is nu het thuis van verschillende dieren. Ook vissers komen hier graag hun hengels uitgooien. Wandelen door het gebied is toegestaan en er zijn zelfs verschillende observatiehutten!

Knooppunt 57

Volg de borden naar knooppunt 10

Monument 14e Linieregiment

Dit monument gedenkt de soldaten van het 14e Linieregiment, die tijdens de Slag aan de IJzer grote verliezen leden. Maar liefst 900 soldaten lieten het leven tijdens deze slag.

Knooppunt 10

Volg de borden naar knooppunt 70

Spaarbekken Nieuwpoort

Het Spaarbekken in Nieuwpoort is de thuishaven van zo'n 200 boten en dient voornamelijk voor waterecreatie. Vroeger waren hier de ontginningsputten van een steenbakkerij.

Knooppunt 70

Volg de borden naar knooppunt 61

Ganzepoot

De Ganzepoot is een sluizencomplex waar 6 waterwegen samenkomen. Via de Ganzepoot en de IJzermonding worden ze dan verbonden met de Noordzee. Dit complex speelde een belangrijke rol tijdens de Slag om de IJzer, waarbij het gebruikt werd om de IJzervlakte onder water te zetten om zo te voorkomen dat de Duitsers Nieuwpoort konden innemen.

Knooppunt 61

Volg de borden naar knooppunt 73

Westfront

Westfront bezoekerscentrum ingang Nieuwporot

Onder het ruitersstandbeeld van Albert I, de Koning Soldaat, bevindt zich het bezoekerscentrum Westfront, waar je meer leert over de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

Jachthaven van Nieuwpoort

De jachthaven van Nieuwpoort biedt plaats aan zo'n 2000 jachten, waardoor het de grootste jachthaven van Noord-Europa is. Jaarlijks vindt hier ook de Nieuwpoort International Boat Show (NIBS) plaats: dan wordt de haven opengesteld voor het grote publiek en kun je ook eens een kijkje nemen op de boten!

Knooppunt 73

Volg de borden naar knooppunt 64

Natuurreservaat IJzermonding

IJzermonding fietsen natuurreservaat Nieuwpoort

Het natuurreservaat de IJzermonding is een bekende plek om zeehondjes te spotten, mede dankzij de slikken en schorren die talrijk aanwezig zijn in het gebied. Wist je trouwens dat de IJzer de enige Vlaamse rivier is die uitmondt in de zee?

De veer van Nieuwpoort vaart niet altijd: check zeker de uurregeling van de veer op voorhand! Voor de uurregeling kun je hier terecht.

Knooppunt 64

Volg de borden naar knooppunt 82

Robert Orlentpromenade

Robert Orlentpromenade Nieuwpoort wandelaars

De vernieuwde promenade langs de IJzermonding werd vernoemd naar de voormalige voorzitter van de VVW (vroeger VTB genoemd). Langs de promenade is er ook een uitkijkhut, waar je een magnifiek zicht hebt over de IJzermonding.

Knooppunt 82

Volg de borden naar knooppunt 67

Knooppunt 67

Volg de borden naar knooppunt 8

Vismijn van Nieuwpoort

In verschillende tijdsperiodes van Nieuwpoort een van de belangrijkste vissershavens van de Belgische kust. De Vismijn, waar de visveiling doorgaat, werd gebouwd in 1952 en in 1972 uitgebreid. Als je de Vismijn wil bezoeken, dan kan dat tijdens een geleide wandeling die door het stadsbestuur georganiseerd wordt. Vraag de evenementenkalender bij de Dienst Toerisme in Nieuwpoort-Stad!

Vissersmonument

Vissersmonument Nieuwpoort Kaai

Het beeld werd in 1958 gerealiseerd door beeldhouwer de Soete en is een herinnering aan de op zee omgekomen vissers tijdens de laatste oorlog en ook daarna. Elk jaar wordt ern op de 2e Pinksterdag hulde gebracht aan de verloren vissers aan het monument.

Einde | Knooppunt 8

Honger of dorst? Voor lekkere Noordzeevis met een mediterraans kantje ben je bij Barbouni aan het juiste adres en voor een gezellig drankje moet je bij Café De Kaai zijn!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer