Afval rapen op het strand van Oostduinkerke

Afval rapen op het strand van Oostduinkerke



Koksijde zet zich dit jaar in voor een properder strand. Dat is niet zomaar, als je ziet wat dagjestoeristen vaak achterlaten na een zonnige dag op het strand. Door middel van een tentje op de zeedijk wil de kustgemeente mensen meer gewaar maken van het afval en het impact op de zee. Ze geven je zelfs een grijpstok en emmertje mee zodat je zelf ook afval kunt gaan rapen. De hele zomer is de rondreizende strandtent te vinden in Sint Idesbald, Koksijde en Oostduinkerke.

Strandtent zeedijk Oostduinkerke

Op pad met Andres en Chine

Sigarettenpeuk oprapen

Andres (11) en Chine (8) spenderen vaak tijd aan zee en gaan dan ook het strand opruimen wanneer het kan. We lopen met hen mee terwijl ze in Oostduinkerke het strand een beetje gaan opruimen. Het strand lijkt op zich niet zo vuil, maar ze vinden toch stukjes touw, visdraad en ja hoor, sigarettenpeuken. Je kunt op verschillende plaatsen een strandasbakje krijgen en als je er geen kunt vinden kun je gemakkelijk je peuken in een bekertje doen en nadien weggooien. Nochtans zijn er veel sigarettenpeuken te vinden op het strand, de een ouder dan de ander.

Snoeppapiertjes, waterballonnen en peuken

Kind afval rapen Oostduinkerke  Papiertje afval Oostduinkerke strand

Langs het pad tussen de zeedijk van Oostduinkerke en de Sycod strandbar valt er nog heel wat te rapen, maar toch vooral peuken en snoeppapiertjes. Chine vindt een stuk touw dat waarschijnlijk het speeltje was van een hond en overal zijn er stukjes ballon te vinden. "Dat is van gisteren," zegt Andres, "toen waren ze met waterballonnen vanaf het balkon daar aan het gooien." Waterballonnen zijn vooral schadelijk voor de dieren: ze kunnen de felgekleurde stukjes ballon aanzien voor voeding en erin stikken wanneer ze het inslikken.

Rond de strandbar vinden we meer sigarettenpeuken, wat niet verwonderlijk is aangezien er veel meer mensen op 1 plaats zijn. Chine vind zelfs een leeg bierblikje en Andres een afgestoken vuurpijl op de terugweg naar de zeedijk.

Afbreekbaarheid

Na een goede 45 minuten afval rapen zijn de emmertjes van Chine en Andres vol en gaan we terug naar de strandtent. De buit? Die spreekt voor zichzelf!

Afval emmer Oostduinkerke  Afval emmer Oostduinkerke

De sigarettenpeuken die we van het strand haalden hebben een afbreekbaarheid van zo'n 1 tot 3 jaar. Het kan dus tot 3 jaar duren eer de peuk volledig afgebroken is en dan zwijgen we nog maar van de chemische stoffen die vrijkomen als de peuk in zee belandt. Daarnaast vonden we ook veel vissersdraad: die heeft een afbreekbaarheid van 600 jaar (!). Het aluminium blikje dat Chine vond zou er nog zo'n 200 jaar hebben gelegen als niemand anders het blikje had opgeraapt. De snoeppapiertjes verdwijnen na zo'n 3 tot 14 maanden, maar het stuk plastic afzettouw heeft heel wat meer tijd nodig heeft. Een plastic zak heeft 400 tot 450 jaar nodig om af te breken, dus je kunt het je wel inbeelden. De groep voor ons haalde enkele glazen flessen van het strand, die waren er eeuwig blijven liggen als niemand ze had opgeraapt.

Pennen

Na afloop kregen Andres en Chine deze gom-pennen van gerecycleerd plastic als beloning. Helaas kwamen we na het opruimen toch weer heel wat sigarettenpeuken tegen, dus er is wel degelijk nog wat werk aan de winkel!

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer