Ploggen aan zee: goed voor strand, lichaam en zo veel meer

Ploggen aan zee: goed voor strand, lichaam en zo veel meerPlogging of het vervlaamste ploggen, noem het zoals je wil, maar wij zijn alvast grote liefhebbers! Overgevlogen uit Scandinavië heeft de trend nu zelfs zijn eigen community aan de Vlaamse Kust en zet het tal van initiatieven op poten die jouw handen en voeten nodig hebben! Waarom en wanneer gaan we ploggen en wat moet je doen om mee te zijn met de hype, dat kom je hier te weten.

Het Zweedse ‘plocka upp’ staat voor een loopje nemen met een vuilniszak(je) bij de hand om alles van zwerfvuil dat je tegenkomt te hamsteren en op een betere plaats te deponeren. Sinds 2016 kwam de trend daar op en recentelijk zijn er zelfs heuse ploggingevenementen doorheen Europa en de (vervuilde) wereld. Je mag twee keer raden welke streek jouw plogskills minstens even hard nodig heeft.

De balkende stranden

De volle 67 kilometer aan Vlaamse kust ligt de Belg dierbaar aan het hart. Velen hebben er prachtige herinneringen of gaan er jaarlijks heen, waarom dan niet ons steentje bijdragen aan dit schone verhaal? Onze stranden liggen er na een zomerdag toch vervuild bij en geef toe, die blikjes en aluminiumfolie staan niet zo mooi op jouw #zonsondergang Instagramverhaal. Je hoeft nu natuurlijk niet te gaan spurten met een vuilnisbelt op wielen om mee te zijn met de hype, wandelen en hier en daar iets meenemen naar de eerstvolgende vuilnisbak geeft minstens even veel voldoening. En als je écht eens nood hebt aan instant goede karma, kan je gewoon weg de 20 vierkante meter in de buurt van eender welke vuilnisbak doorkammen en afvalproof maken. Wie het tactisch aanpakt komt dan nog eens ploggen op zonsopgang of -ondergang en dan ligt de wereld pas echt aan je voeten.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Je voelt ons al komen, elke uitvlucht die je kan bedenken om ploggen over te laten aan anderen kunnen we weerleggen. Want ook je lichaam heeft voordeel bij elke vorm van beweging, of je nu gaat lopen, wandelen of kruipen, ploggen helpt die conditie te onderhouden. Bovendien verzet afval rapen je zinnen en zorgt het zee-strand-zon-gevoel automatisch voor die positieve vibe. Wie weet kom je zelfs jouw plogger-soulmate tegen?

Proper Strand Lopers

En of je er niet alleen voor staat, want ook in België hebben we onze eigen community met als aanvoerders voor de Belgische stranden de Proper Strand Lopers. Het burgerinitiatief telt al 5050 actieve leden en  tonnen aan opgeruimd afval. De Proper Strand Lopers doen elke dag de deuren van hun strandcabine open van 19 tot rond 20 uur. Op die manier vertrek je in groep vanaf de Pier in Oostende voor een leuke ploggingtocht over het Klein Strand.  Samen met Qmusic gaan ze dan elke zondag het Grote Strand tegemoet. Afspraak daarvoor is om 10 uur aan het Q-Beach House en een uurtje later kan je er met z’n allen terecht voor een lekker ontbijt. Ook Radio 2 draagt zijn steentje bij met de wekelijkse begeleide strandopruiming. Volg op hun website www.radio2.be waar de caravan van Plage Préférée kampeert en troep er elke vrijdagmorgen samen vanaf 10u.

De inwoners van De Haan steken dan weer zelf de handen uit de mouwen met hun eigen opruimacties. Die zijn in de rest van deze zomervakantie telkens van 17 tot 18.30 uur op 19, 26 en 28 augustus, respectievelijk ter hoogte van Vosseslag, De Haan centrum en Wenduine Wielingencentrum.

Ook de dagjestoeristen in Oostduinkerke kunnen zich van hun beste kant laten zien. Daar werkt de badstad met een rondreizende strandtent. Meer daarover in een van onze vorige blogposts: Afval rapen op het strand van Oostduinkerke.

World Cleanup Day

Ben je zelf goed aan het ploggen geraakt en wordt het tijd dat je omgeving ook zijn steentje bijdraagt? Daag hen dan uit om samen met jou mee te doen aan de World Cleanup Day op 21 september. Kom je naar de kust, dan kom je gegarandeerd collegaploggers tegen.

Wil je helemaal next level gaan? Installeer dan de app ‘Litterati’ op je mobiele toestellen. De App is razend populair in Nederland en komt erg op in België. Gebruikers kunnen er opgeruimd afval registereren net zoals de Proper Strand Lopers dat doen, want op die manier wordt jouw goede daad vereeuwigd en draagt het bij tot relevante data voor producenten, overheidsdiensten en de gehele community.

 

Gerelateerde blogposts
Ontdek meer