Kust tegen beslissing over 2e verblijvers aan zee!

Kust tegen beslissing over 2e verblijvers aan zee!De Nationale Veiligheidsraad heeft in de laatste persconferentie een heel ander perspectief gegeven aan de 2e verblijvers dan aanvankelijk was gedacht! Waar we eerst dachten dat het voor hen al op 18 mei opnieuw mogelijk zou zijn om terug af te zakken naar zee, wordt er nu aangegeven dat het pas ten vroegste op 8 juni zal kunnen. En zelfs dat staat nog niet met zekerheid vast! Een besluit wat bij velen niet heugelijk is onthaald, waaronder ook de kustburgemeesters.

De voorbije weken zijn er aan de kust al verschillende bijeenkomsten geweest over hoe ze de fasering na de lockdown zullen aanpakken. Dit allemaal met 18 mei in het vooruitzicht. Na de raad blijkt daar dus helaas niets van in huis te komen. Burgemeester van Oostende, Bart Tommelein,  heeft er zijn zegje reeds over gedaan. Voor hem zou het onmogelijk zijn om met de beslissingen van de Nationale veiligheidsraad de 2e verblijvers nog tegen te houden.

Hoezo? Zoals je vast en zeker wel zal weten is het sinds 11 mei terug toegestaan om bij anderen, weliswaar beperkt, op bezoek te gaan. Het is ook terug toegestaan om je te verplaatsen naar recreatieve gebieden. Je mag terug surfen, fietsen, of gewoon terug even buitenkomen…Dus hoe pik je er dan nog de mensen uit die een 2e verblijf runnen aan de Belgische kust? Ja, het is begrijpelijk dat er nog niets verhuurd kan of mag worden… Maar om de 2e verblijvers tegen te houden om hun verblijf eens te gaan checken? Dat wordt nu onmogelijk te controleren! En waarom zouden we dit eigenlijk nog tegenhouden?

Het zal vast en zeker geen kwaad kunnen dat de eigenaar van een woning, 2e verblijf of niet, eens gaat controleren of alles nog in orde is na maanden lockdown? Het zal toch geen kwaad kunnen dat ze de meterstanden eens gaan opmeten of hun papierwerk voor de belastingen in orde proberen te krijgen? Toch? Zolang zij, net zoals iedereen, de regels van de social distancing in hun achterhoofd houden, is er toch niets aan de hand? Ook de kustburgemeesters zijn van dit principe en ze willen dan ook alles op alles zetten om de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad ongedaan te maken. Zij hopen zich vanaf nu te focussen op het controleren van het samenscholingsverbod in plaats van het controleren op 2e verblijvers. Iets wat ook naar onze mening ook veel belangrijker is.

Wordt vast en zeker vervolgd…

Stay safe!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer