Coronaproof genieten aan zee
Featured op strandverblijf

Coronaproof genieten aan zeeAl meer dan een jaar zitten we nu met dat vieze beestje COVID-19 opgescheept. Een bewogen jaar, een jaar met beperkte vrijheden, gesloten restaurants, een verbod op dit, een verbod op dat. We kunnen zo nog een tijdje doorgaan… Maar we mogen de moed niet opgeven! Daarom trekken wij er ook nog regelmatig op uit om zo zelfs in tijden van corona maximaal te genieten. Anders dan anders, maar wél coronaproof. Graag delen wij onze tips en ervaringen met jullie om zo ook te kunnen blijven genieten van onze geliefde Belgische kust. Dus heb je ook zin in een dagje strand? Lees dan snel verder.

Neem de fiets eens mee naar zee en ga op ontdekking

De hele Belgische kust is 66km lang of breed. Fietsroutes genoeg dus om een hele dag te fietsen en de drukte aan zee te mijden. Afhankelijk van wat jouw voorkeur geniet zijn er tal van mogelijkheden om te fietsen aan zee. 

De Kustroute (85.5 KM) laat je bijvoorbeeld fietsen naast het strand met zicht op zee, door unieke duinen en duinbossen, of langs polders en uitgestrekte slikken en schorren. Als je deze route volledig fietst kun je zelfs gebruik maken van 2 veerbootjes in de havens van Nieuwpoort en Oostende. Deze veerbootjes varen je naar de overkant, een unieke beleving en tegelijkertijd een fijn rustmoment.

Anderzijds als je niet zo een grote fan bent van het strand en eerder geniet van de natuur, de polders en het platteland, dan is de Dijkenfietsroute (43 KM) misschien echt wel iets voor jou. Deze fietsroute vertrekt vanuit het pittoreske De Haan en gaat richting Vlissegem, Stalhille en Klemskerke. Onderweg kun je genieten van een mooi landschap met weidse poldervlaktes en prachtige boerderijen, kanaaloevers, oude zeedijken en het bouwkundig erfgoed. Bij mooi weer neem je best ook een picknick mee om tijdens je fietstocht extra te genieten op één van de vele bankjes die je tegenkomt op deze fietsroute.

Wandelen door de duinen of langs de waterlijn

Mag het wat avontuurlijker en pittiger? Dan is een wandeling door de duinen zeker een absolute aanrader. Verschillende kustgemeenten hebben prachtige wandelpaden door de duinen met leuke trekpleisters. Deze trekpleisters zoals bv. De Spioenkop van Wenduine zijn bij mooi weer misschien wel ietsje drukker maar dan zijn de Duinbossen een goed alternatief.

Wist je trouwens dat de minder “populaire” kustgemeenten zoals Zeebrugge ook prachtige duinen hebben met een klein natuurreservaat (De fonteintjes). Waarom maak je eens niet een wandeling door de duinen van Zeebrugge naar Blankenberge en terug?

TIP: in Zeebrugge kun je gratis parkeren

Vind je een wandeling door de duinen of het losse zand te zwaar? Geniet dan van de frisse zeebries en een wandeling langs de waterlijn op het strand. In praktisch iedere kustgemeente kun je gewoon op het strand een aantal kilometer wandelen. Daarbij kun je genieten van een mooi uitzicht op een golfbreker of diverse kunstwerken op het strand langs de hele Belgische kust.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Beleef de Belgische Kust (@strandverblijf)


Lees ook: "5 plekjes in De Haan en Wenduine die je tijdens een wandeling zeker moet gezien hebben."

Ravotten op het strand

Ga je eerder met je (klein)kinderen naar het strand om te genieten in je bubbel, dan is het misschien een idee om eens te kiezen voor een ander strand. Via de druktebarometer kun je te allen tijde de drukte op de stranden bekijken, maar waarom niet eens naar één van de volgende stranden gaan? In tijden van corona is spreiding een belangrijk gegeven en onderstaande stranden laten een vlotte spreiding aan zee toe.

  • Zeebrugge: het brede strand van Zeebrugge is zeer geschikt om op tal van manieren te genieten. Je kan hier talloze zandkastelen bouwen op één van de zandbanken, vliegeren met windvogels, surfen of gewoon zalig zonnen. Trek je iets meer richting de duinen, dan is een spelletje verstoppertje hier een absolute aanrader!
  • Bredene: vele mensen kennen Bredene van het naaktstrand, dit is terug open sinds 1 september 2020 maar dat laat niet weg dat Bredene ook voor de gewone strandganger een strand heeft. Wist je trouwens dat er in Bredene geen dijk is? Als enige Belgische kustgemeente zul je hier geen gebouwen of dijk vinden aan het strand. Het strand loopt er naadloos over in de duinen waardoor het hier ook vaker iets rustiger is dan bv. op het strand in Oostende.
  • De Panne: het strand in De Panne staat erom gekend het breedste stuk strand van de Belgische kust te hebben. Je hebt hier dus voldoende plek om te genieten op het strand in je bubbel.

Op het strand kun je trouwens altijd ook genieten van een leuke strandpicknick. In verschillende kustgemeenten zijn de strandbars ook weer terug open. Je kan hier dan een bedje huren en in je bubbel genieten van een hapje en een drankje.

Geschiedenis aan zee

Wie zegt dat onze kust geen geschiedenis heeft is compleet mis. Onze kuststreek heeft een uitgebreide en boeiende geschiedenis. Spijtig genoeg was onze kust verschillende malen het toneel voor o.a. de wereldoorlogen, er was een middeleeuws vissersdorp en zelfs Albert Einstein woonde  bij ons aan zee.

Tijdens de coronamaatregelen blijven de meeste musea (op afspraak) open voor het publiek. Een absolute aanrader als je het ons vraagt dus om een dagje zee niet enkel op het strand door te brengen.

Enkele musea / bezienswaardigheden aan zee die tijdens corona toch een bezoekje waard zijn

  • Provinciedomein Raversyde met o.a. Atlantikwall en Anno 1465
  • Fort Napoleon in Oostende
  • Abdijmuseum Ten Duinen - Koksijde
  • Het James Ensorhuis in Oostende
  • Seafront in Zeebrugge (Maritiem themapark)
  • Bezoekerscentrum Duinpanne – De Panne
  • Bezoekerscentrum Westfront – Nieuwpoort

Ontdek alle musea aan de Belgische kust

 

Fervent wandelaar? Evenaar dit avontuur.

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer