Wat is zeevonk en waarom is het zo speciaal?

Wat is zeevonk en waarom is het zo speciaal?



Een uniek natuurverschijnsel zien? Het kan zomaar aan de Belgische kust. De blauwe gloed van zeevonk is net zo overweldigend als het Noorderlicht. Maar het spektakel laat zich niet eenvoudig ontdekken. Wij helpen je met je zoektocht.

Wat is zeevonk?

Dit wonderbaarlijke schouwspel is het werk van een eencellige alg: de zeevonk. Het is piepklein, een individuele zeevonk zie je niet met het blote oog. Maar wanneer zeevonken in grote groep samentroepen, zie je ze drijven op het water. Eerlijk, overdag wordt je er niet door omvergeblazen. Maar wanneer het duister wordt, gebruikt de zeevonk een trucje om vijanden af te schrikken. Door een chemische reactie straalt ze dan blauw licht uit wanneer het water beweegt. Dat zorgt voor een indrukwekkend spektakel. Als je ook maar een beetje van de kust houdt, moet je dat meegemaakt hebben.

Waar en wanneer kan je zeevonk zien?

De zoektocht naar zeevonk voelt altijd een beetje als een schattenjacht, want de zeevonk toont zich niet altijd. De omstandigheden moeten meezitten. Je gaat best op zoek naar zeevonk wanneer het enkele dagen zeer warm is, de zee rustig is met weinig wind, en er slechts een zwak maanlicht schijnt. Je kan zeevonk aan de Belgische kust zien van mei tot augustus, maar de kans om het spektakel te ervaren is het grootst net voor de zomer.

Zeevonk bevindt zich meestal in ondiep en kalm water. Ze stralen licht uit wanneer het water beweegt. Je ziet het dus in de golven, maar je kan het ook zelf doen oplichten door in het water te wandelen of te zwemmen. Soms blijft zeevonk zelfs aan je voeten kleven, waardoor je voetstappen in het zand oplichten.

Is zeevonk gevaarlijk?

Zwemmen of wandelen tussen zeevonk is absoluut niet gevaarlijk, maar het kan wel irritatie aan de huid en luchtwegen opwekken. Wil je dat voorkomen? Spoel je nadien af met zoet water of neem een douche. De irritatie ontstaat door een ophoping van ammoniak die voorkomt bij grote hoeveelheden zeevonk.

 


Zeevonk aan de Belgische kust gespot? Laat het ons weten!

Heb je een leuk filmpje of een prachtige foto van Zeevonk gemaakt? Deel het met ons via hallo@strandverblijf.be, Facebook Messenger of  Instagram met @strandverblijf - deel zeker ook de datum + locatie, dan kunnen andere personen dit fenomeen ook spotten.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer