Het bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne

Het bezoekerscentrum Duinpanne in De PanneHet Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne is de poort naar de verschillende natuurgebieden in De Panne. Bezoekerscentrum Duinpanne is centraal gelegen in het Calmeynbos.  

Over het Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Bezoekerscentrum Duinpanne is centraal gelegen in het Calmeynbos.  Op het terrein van het bezoekerscentrum heb je toiletten en een drinkwaterfonteintje. Binnen in het bezoekerscentrum kun je heel wat gratis folders krijgen over de ruime omgeving of zelf aan de slag met onze interactieve kaart. Een blikvanger in Duinpanne is ons Noordzeeaquarium. Je kunt er enkele soorten bewonderen die in de branding van onze Noordzee leven. Daarnaast beschikt het bezoekerscentrum ook over een permanente expo 'Sea Change'. Deze betalende tentoonstelling benadert zes actuele thema's, zoals de zeebodem, biodiversiteit, gebruikers van de zee en vervuiling.

In de expo kun je alles ontdekken over de Noordzee en je verwonderen over de rijke fauna en flora van onze regio. Vergeet zeker de panoramatoren niet te beklimmen.

Info Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne
Adres: Olmendreef 2, 8660 De Panne
E-mail: duinpanne@west-vlaanderen.be
Telefoon: 058 42 21 51

Openingsuren Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Het bezoekerscentrum Duinpanne is open van 10 tot 17 uur. 
Gesloten op maandag, uitgezonderd tijdens de Vlaamse vakantieperiodes.

De openingsuren kunnen veranderen afhankelijk van de periode.

Plattegrond Duinpanne 

Bekijk de kaart in het groot

Het ideale vertrekpunt voor je wandelingen aan zee

Het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne is de poort naar de verschillende natuurgebieden in de omgeving. Ideaal dus voor je wandelingen aan zee. De natuurgebieden in de omgeving hebben allemaal hun eigen karakter. Geniet van de vele vierkante kilometers duinen en bomen. Een korte wandeling of een serieuze trektocht. Vanuit het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne kun je ze allemaal starten.

Natuurgebieden in De Panne

Oosthoek natuurgebied

De Oosthoekduinen, waar bos- en duingebied elkaar afwisselen, bestrijken een oppervlakte van 80 hectare. Wandel op de tonen van vrolijke zangvogels, langs het Artiestenpad, door prachtig bloeiende struiken. Trek er met de jongste telgen op uit en leef je uit in één van de speelzones van het gebied. De Oosthoekduinen, een unieke duin-polder overgang, moet je beslist gezien hebben.

Westhoek natuurreservaat

Genieten tussen bomen, duinen en zee. Dit mooiste en oudste natuurreservaat van Vlaanderen vind je in het meest westelijke hoekje van België, op de grens met Frankrijk. Kom genieten van de rust, ravotten in de struinzone en bewonder deze prachtige duinen, die er ieder seizoen anders uitzien... En misschien sta je plots oog in oog met een Schots hooglandrund of een wild konikpaard!

Houtsaegerduinen natuurgebied

De Houtsaegerduinen waren vroeger een open en vochtig duingebied. Nu ligt het ingesloten tussen de woongebieden van De Panne en St.-Idesbald en is het landschap sterk verdroogd en dichtgegroeid met struiken en jonge bomen. Ezeltjes (en soms schapen) voelen zich hier prima thuis en storen zich niet aan de natuurbewuste wandelaars.

Garzebekeveld

Deze heuse speelzone, met zijn heuvels en speelbos, nodigt iedereen uit om er naar hartenlust te komen ravotten. Via het aangrenzende speelpleintje bereik je ook de Vijvers Markey, waar je kunt genieten van het water vanop een van de picknickbanken.

Calmeynbos

Het Calmeynbos is een heerlijk duinbos om in te wandelen, te mountainbiken of paard te rijden. Een ideale manier om verfrissing te zoeken op een zwoele zomerdag. Als je goed kijkt, spot je misschien wel een wielewaal of een groene specht in de hoge bomen. Of verdwijnt er een schattig ‘dunekeuntje’ (duinkonijntje) net voor je voeten, in zijn goed verstopte hol.

Cabour natuurgebied

De Cabourduinen of de fossiele duinen van Adinkerke zijn één van de best bewaarde fossiele duingebieden van Noordwest-Europa. Sommige delen van dit duinengebied zijn... hou je vast... al 5.000 jaar oud! Ze hebben daarom ook een grote ecologische waarde en herbergen unieke fauna en flora. Tijdens de leerrijke gegidste wandelingen vertelt een expert ter zake tal van boeiende wist-je-datjes over dit unieke gebied.

Zwarten hoek

Dit waterrijke gebied was vroeger een oude zandgroeve. Nu zijn de 10 meter diepe putten gevuld met helder grond- en regenwater. Dit is een echt paradijs voor watervogels. Tijdens het wandelen zie je ze gegarandeerd zoeken naar lekkers in en rond het water.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer