Van Oostende tot Koksijde

Van Oostende tot Koksijde


Fiets van Oostende naar Koksijde en ontdek de parels tussen deze 2 kustgemeentes. Deze Strandverblijfroute houdt halt bij enkele belangrijke en leuke bezienswaardigheden en zorgt ervoor dat er voldoende gelegenheid is om een terrasje te doen!

Deze route is 45 km lang, maar je kunt op elk moment beslissen welk deel van de route je liever niet doet. 

Start: Knooppunt 45 bij het Noordzeeaquarium 

Je start bij het knooppunt 45. Als je een fiets huurt bij een van de fietsenverhuren op de zeedijk kun je ook vanaf daar vertrekken. 

Zin in een ontbijtje voor je vertrekt? Probeer dan eens een royaal ontbijt bij Albrecht Food & Coffeebar, of ga voor een kunstige koffie bij Expo & Kafie.

Knooppunt 85: Maria Hendrikapark

Spiegelmeer in het Maria Hendrikapark in Oostende

Het Maria Hendrikapark is een ideale eerste halte: de rust van de natuur, het glimmende wateroppervlak van het Spiegelmeer. Een goede start van een fietstochtje langs enkele andere pareltjes van de kust!

Knooppunt 74: Zeedijk Oostende

Fietsen over de zeedijk van Oostende kan in de zomer wat moeilijk zijn: er wandelen namelijk veel mensen op de zeedijk en het is soms nogal een opgave ze te ontwijken. Je kunt er ook voor kiezen om via de Koningin Astridlaan te fietsen: deze loopt parallel met de zeedijk.

Knooppunten 57 – 47 – 77 

Knooppunt 75: Domein Raversyde

Ontdek het verleden van Raversyde en ook welke rol deze locatie speelde tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Je kunt een duoticket kopen voor Anno 1465 en de Atlantikwal, wat je slechts € 10,00 kost. Let wel: je bent waarschijnlijk 2 tot 3 uur bezig met alles gezien te krijgen. Hou hier dus zeker rekening mee als je nog andere dingen wil doen tijdens de fietstocht

Knooppunt 59 – 80: Dronkenput

Tussen deze knooppunten vind je de Dronkenput, een scheefgezakte betonnen watervergaarbak ui het einde van de 19e eeuw. De fietstocht zal wel al te voelen zijn in de beentjes, dus voorzichtig als je de trappen afdaalt! Stap nadien niet direct terug op de fiets als je je gedesoriënteerd voelt.

Knooppunt 80: Zeedijk Middelkerke

Ook hier weer kan het soms een hele opgave zijn om de wandelaars te ontwijken. Maar langs deze zeedijk wil je wel fietsen, want je ontdekt heel wat stripfiguren op je weg!

Het is ook een ideale stopplek, met heel wat strandbars en gezellige tearooms. Drink een koffietje bij tearoom Piccolo of geniet van tapas bij De Promenade Beach.

Knooppunt 60

Knooppunt 81: The Navigator - Beaufort

The Navigator Monument te Westende (Simon Dybbroe Moller)

Een beetje voor knooppunt 81, bij surfclub De Kwinte kun je the Navigator bewonderen. Dit kunstwerk  van Simon Dybbroe Møller werd in 2018 onthuld op Beaufort en symbolyseert navigatie, niet enkel op zee, maar ook op het internet. Want wist je dat de zeebodem vol ligt met internetkabels?

Knooppunt 73: De Ijzermonding

Je kunt ervoor kiezen om door de Ijzermonding te fietsen en zo een stukje van de route af te snijden. Je kunt dan het overzetbootje nemen naar Nieuwpoort. Zo zie je wat van de natuur en wie weet spot je wel zeehondjes vanuit de kijkhut!

Als je liever nog wat verder fietst, dan kun je richting het Albert I monument en Westfront gaan.

Knooppunt 61: Albert I monument en Westfront

Nieuwpoort zette een punt achter de Duitse invasie van België door de Ijzervlakte onder water te zetten. Het hele verhaal wordt nu uitvoerig uitgelegd in het Westfront museum. Bovenop het museum bevindt zich het Albert I monument: dit is slechts een van de 6 ruiterstandbeelden van Albert I. De standbeelden duiden de route aan van de Duitse invasie.

Knooppunt 70

Knooppunt 8: Bommenvrij en Duvetorre

Fiets voorbij dit knooppunt om even de Duvetorre en Bommenvrij te bezoeken. De Duvetorre (ook wel de Sint Laurentiustoren genoemd) is een overblijfsel van de Sint Laurentiuskerk. De naam Duvetorre kreeg de ruïne omdat volgens de verhalen Jeanne Panne (de heks van Nieuwpoort) daar de duivel meerdere keren ontmoette.Bomenvrij is de naam van het oude poedermagazijn uit 1818 - 1822 dat beide wereldoorlogen overleefde. In 1994 werd het gebouw beschermd.

Als je liever verderfietst, dan kun je gewoon rechtstreeks van knooppunt 8 naar knooppunt 62 gaan.

Knooppunt 62: de jachthaven van Nieuwpoort

Bewonder de verschillende bootjes die aangemeerd liggen in de jachthaven van Nieuwpoort! 

Knooppunten 82 – 64 – 96 – 24 – 66

Nu zul je wel stilaan honger hebben: gelukkig zijn er op dit deel van de route een aantal toffe zaakjes waar je terechtkunt om je maag te vullen. Bij ’t Kramiekske kun je terecht voor een dosis caffeïne en een lekker broodje, bij Charlie’s lunchroom dan weer voor een stevige maaltijd. Nog meer leuke horecazaken vind je hier.

Knooppunten 58 – 62: De Hoge Blekker

Panorama vanop de Hoge Blekker in Koksijde

Een korte tussenstop voor een gezellige picknick of om even uit te rusten nadat je er toch wel al enkele kilometers op hebt zitten. De Hoge Blekker is trouwens de hoogste duin van de kust!

Knooppunten 65 – 74

Knooppunt 76: Cabin Art Sint Idesbald

Elk jaar van mei tot september toveren enkele kunstenaars de strandcabines op de zeedijk van Sint Idesbald om tot een openluchttentoonstelling: Cabin Art. Er is telkens een ander thema. 

Einde van de route

Je kunt terugfietsen in dezelfde richting, maar als je te moe bent, neem dan de Kusttram!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer
x

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Winternieuwtjes over de Belgische kust? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!