Van Oostende tot Koksijde

Van Oostende tot KoksijdeFiets van Oostende naar Koksijde en ontdek de parels tussen deze 2 kustgemeentes. Deze Strandverblijfroute houdt halt bij enkele belangrijke en leuke bezienswaardigheden en zorgt ervoor dat er voldoende gelegenheid is om een terrasje te doen!

Deze route is 36,5 km lang, maar je kunt op elk moment beslissen welk deel van de route je liever niet doet. 

Start: Knooppunt 45 bij het Noordzeeaquarium 

Je start bij het knooppunt 45. Als je een fiets huurt bij een van de fietsenverhuren op de zeedijk kun je ook vanaf daar vertrekken. 

Zin in een ontbijtje voor je vertrekt? Probeer dan eens een royaal ontbijt bij Albrecht Food & Coffeebar, of ga voor een kunstige koffie bij Expo & Kafie.

Volg de borden richting knooppunt 85.

Knooppunt 85 | Maria Hendrikapark

Spiegelmeer in het Maria Hendrikapark in Oostende

Het Maria Hendrikapark is een ideale eerste halte: de rust van de natuur, het glimmende wateroppervlak van het Spiegelmeer. Een goede start van een fietstochtje langs enkele andere pareltjes van de kust!

Volg de borden richting knooppunt 74.

Knooppunt 74 | Zeedijk Oostende

Fietsen over de zeedijk van Oostende kan in de zomer wat moeilijk zijn: er wandelen namelijk veel mensen op de zeedijk en het is soms nogal een opgave ze te ontwijken. Je kunt er ook voor kiezen om via de Koningin Astridlaan te fietsen: deze loopt parallel met de zeedijk.

Volg de borden richting knooppunt 57

Knooppunt 57

Volg de borden richting knooppunt 47

Knooppunt 47

Volg de borden richting knooppunt 77

Knooppunt 77 

Volg de borden richting knooppunt 75

Knooppunt 75 | Domein Raversyde

Ontdek het verleden van Raversyde en ook welke rol deze locatie speelde tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Je kunt een duoticket kopen voor Anno 1465 en de Atlantikwal, wat je slechts € 10,00 kost. Let wel: je bent waarschijnlijk 2 tot 3 uur bezig met alles gezien te krijgen. Hou hier dus zeker rekening mee als je nog andere dingen wil doen tijdens de fietstocht.

Volg de borden richting knooppunt 80

 

Knooppunt 80 | Zeedijk Middelkerke

Ook hier weer kan het soms een hele opgave zijn om de wandelaars te ontwijken. Maar langs deze zeedijk wil je wel fietsen, want je ontdekt heel wat stripfiguren op je weg!

Het is ook een ideale stopplek, met heel wat strandbars en gezellige tearooms. Drink een koffietje bij tearoom Piccolo, geniet van tapas bij De Promenade Beach of ga voor een pannenkoek bij De Zandbank.

Volg de borden richting knooppunt 60

Knooppunt 60

Volg de borden richting knooppunt 81

Knooppunt 81 | The Navigator Monument - Simon Dybbroe Moller

The Navigator Monument te Westende (Simon Dybbroe Moller)

Een beetje voor knooppunt 81, bij surfclub De Kwinte kun je the Navigator bewonderen. Dit kunstwerk  van Simon Dybbroe Møller werd in 2018 onthuld op Beaufort en symbolyseert navigatie, niet enkel op zee, maar ook op het internet. Want wist je dat de zeebodem vol ligt met internetkabels?

Volg de borden richting knooppunt 73

Knooppunt 73 | De Ijzermonding

Je kunt ervoor kiezen om door de Ijzermonding te fietsen (richting knooppunt 64) en zo een stukje van de route af te snijden. Je kunt dan het overzetbootje nemen naar Nieuwpoort. Zo zie je wat van de natuur en wie weet spot je wel zeehondjes vanuit de kijkhut!

Volg de borden richting knooppunt 61 als je Nieuwpoort Stad wil verkennen.

Knooppunt 61 | Albert I monument en Westfront

Nieuwpoort zette een punt achter de Duitse invasie van België door de Ijzervlakte onder water te zetten. Het hele verhaal wordt nu uitvoerig uitgelegd in het Westfront museum. Bovenop het museum bevindt zich het Albert I monument: dit is slechts een van de 6 ruiterstandbeelden van Albert I. De standbeelden duiden de route aan van de Duitse invasie.

Volg de borden richting knooppunt 70

Knooppunt 70

Volg de borden richting knooppunt 8

Knooppunt 8 | Vissersmonument

Op de kaai van Nieuwpoort - Stad staat het herdenkingsmonument voor de vissers die verloren zijn op zee. 

Hongertje? Barbouni op de kaai is een mooie aanrader! Verse Noordzeevis met een mediterraans kantje, daarvoor alleen al is het een topadresje!

Volg de borden richting knooppunt 67

 

Knooppunt 67 | Robert Orlentpromenade

De promenade langs de IJzermonding is er eentje om u tegen te zeggen, zeker om over te fietsen. Je hebt ook verschillende uitkijktpunten!

Volg de borden richting knooppunt 82

Knooppunt 82

Volg de borden richting knooppunt 64

Knooppunt 64

Nu zul je wel stilaan honger hebben: gelukkig zijn er op dit deel van de route een aantal toffe zaakjes waar je terechtkunt om je maag te vullen. Bij ’t Kramiekske kun je terecht voor een dosis caffeïne en een lekker broodje, bij Charlie’s lunchroom dan weer voor een stevige maaltijd. Nog meer leuke horecazaken vind je hier.

Volg de borden richting knooppunt 96

Knooppunt 96

Volg de borden richting knooppunt 88

Knooppunt 88

Volg de borden richting knooppunt 74

Knooppunt 74

Tussen knooppunt 74 en 76 vind elk jaar van mei tot september Cabin Art plaats op het strand van Sint Idesbald. Enkele kunstenaars toveren de strandcabines  van Sint Idesbald om tot een openluchttentoonstelling. Er is telkens een ander thema.

Volg de borden richting knooppunt 76

Einde: Knooppunt 76

Einde van de route! Je kunt terugfietsen in dezelfde richting, maar als je te moe bent, neem dan de Kusttram. Let wel: je moet betalen voor een fietsticket én je moet helemaal achteraan instappen. Als er teveel mensen op de tram zitten zul je moeten wachten op de volgende.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer