Vissen aan Zee: Jan en Luc

Vissen aan Zee: Jan en LucSoms zie je wel de vishengels verschijnen op de pier of aan het einde van een golfbreker.  Jan en Luc gaan elke donderdag vissen en  vandaag zitten ze op een golfbreker tussen Oostende en Middelkerke. Ik ploeter door de modder om Jan toch nog enkele vragen te stellen.

Vissers op het einde van de golfbreker

Wat vang je hier zoal?

Vooral paling. Die gooien we meestal terug, behalve als we van plan zijn ze te roken. Zeebaars mag je niet vangen, die moet je teruggooien. Er is een totaal meeneemverbod omdat er te weinig zijn.

Wat is de grootste die je al gevangen hebt? 

279 gram, dat was een grote. Luc ving al eentje van 1,3 kilo. Bijna zo dik als een arm!

Hoelang doe je dit al?

Ik vis al van toen ik 12 jaar was. Ik ben nu 50, dus dat is toch al een tijdje. Ik heb wel een hele periode niet gevist. Het is maar één van de vele hobby’s. Ik hou ook wel van het uitzicht, zeker met dit mooie weer. 

Vang je veel?

Als de vis er is, dan wel. Als de vis er niet zit dan vang je niet veel. Het is nu nog een beetje vroeg maar we hopen dat we later nog wat vis kunnen vangen. Uiteindelijk is dit recreatief.

Waar vis je nog?

In Nieuwpoort op de pier. Daar kom ik soms van thuis met 25 kilo vis. Ik heb al een voorstel gedaan dat ze een buis installeren zodat de ondermaatse vis die terugggegooid wordt niet door de meeuwen worden meegepakt. Nu vallen ze niet diep en omdat ze nogal gedesoriënteerd zijn herpakken ze zich niet vlug. Dan slaan de meeuwen natuurlijk toe.

Is het soms niet saai?

Nee, totaal niet. We hebben elkaar om tegen te praten. Vroeger waren we met 3, nu zijn er alleen Luc en ik nog die elke donderdag gaan vissen. We doen het graag, en als je iets graag doet dan verveelt het niet snel.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer