Verhalen van het IKWV

Verhalen van het IKWVHet IKWV (Intercommunale Kustreddingsrienst van West Vlaanderen) staat in voor de veiligheid op het strand. Je hebt ze vast en zeker al zien staan, de in het rood geklede redders die een oogje in het zeil houden. Het IKWV werkt vaak preventief, maar soms gebeuren er toch ernstige dingen.

Charlotte is al 10 jaar strandredder in Westende.

Wat is het spannendste wat je al hebt meegemaakt?

Niet veel eigenlijk. Er was een keer een interventie op het strand waarbij de MUG helikopter is moeten landen. Maar we werken vooral preventief, we letten goed op dat er niemand op of langs de golfbreker gaat.

Op het moment dat personen in de problemen komen, dan is het naar mijn mening ook wel onze fout. Ik heb dat persoonlijk nooit meegemaakt dat er problemen zijn geweest.

Ben je al eens in het water moeten springen?

1 keer, dat was een vrouw die iedere ochtend op de post hierlangs ging zwemmen, en ze was het zodanig gewoon om te zwemmen net als de post openging. Op een ochtend ging ze zwemmen voor de post openging, bij laag water. Er zit dan een ebstroom, die gaat naar het westen. Die mevrouw kon op den duur niet meer terugkomen en dacht “ik ga over de kop van de golfbreker zwemmen”. De redders van de post hiernaast zagen dat en hebben ons toen verwittigd. Ik ben toen met een collega het water ingegaan en hebben haar begeleid naar het strand. Ze was niet in paniek, enkel wat geschrokken en heeft nog op eigen kracht kunnen terugzwemmen. 

Elise staat 5 jaar aan het water als strandredder.

Wat is het zotste wat je al hebt meegemaakt?

Het zotste wat ik al heb meegemaakt gebeurde op een hele drukke dag waarop er heel veel wind was. Toen hadden we veel kitesurfers in het water. Ik heb ook één keer moeten zwemmen: een monitor was een kind aan het leren SUP’en en ze waren aan het afdrijven naar de golfbreker. Op een bepaald moment ben ik dan te hulp moeten schieten. Dat is een zot moment op zich, want dan moet je ook echt zwemmen/ 

Jelle is nog maar pas strandredder maar stond de voorbije jaren wel bij de hulppost.

Wat is het zotste wat je al hebt meegemaakt?

We hebben een vrouw uit zee moeten halen die onwel was geworden en schommelde tussen bewustzijn en onbewustzijn. De MUG helicopter is toen ook moeten landen op de zeedijk. Ik moest zelf ter plaatse gaan omdat we een AED hebben en de post langs ons heeft dan de noodoproep gedaan.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer