Ontdek de musea van Koksijde - Fietsroute

Ontdek de musea van Koksijde - Fietsroute18 km

 bekijk de route

Koksijde is dé kustgemeente met de meeste musea. Ben je een cultuurliefhebber en heb je zin om de geschiedenis, kunst en cultuur van de kust in te duiken? Tijdens deze route van 18 km kom je langs de verschillende musea!

Start: Zeedijk t.h.v. de Zeelaan 

 • Ga rechtdoor op de Zeelaan en sla links af naar de Pylyserlaan. Blijf deze weg volgen. 
 • Steek de Westhinderstraat over en ga rechtdoor op de Van Maldeghemstraat 
 • Buig rechts af naar de ABoudrystraat 
 • Wanneer je aan de Leopold II laan komt zie je het NAVIGO museum. 

Musea op deze route

NAVIGO Nationaal Visserijmuseum

Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke

Tentoonstelling NAVIGO Nationaal Visserijmuseum Koksijde België

Duik in het vissersverleden bij het NAVIGO Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke! Naast talrijke reconstructies omtrent zeevaart en kunst die het vissersleven afbeeld zijn er ook verschillende aquaria waar je de onderwaterwereld leert kennen.

Prijs

 • € 11 (combiticket Ten Duinen)
 • € 8 ( reductie combiticket Ten Duinen)
 • € 3 (7 - 18j combiticket Ten Duinen)
 • Gratis (0 - 6j combiticket Ten Duinen)

Openingsuren

Ga rechts op de Dorpstraat. Bij de Ganzestraat sla je links af en blijf je deze weg volgen. De weg vloeit over in de Burgweg. Buig links af en volg tot aan de Kerkstraat. Ga dan rechtdoor op de rotonde tot aan het kruispunt met de Noordstraat. Op de hoek van de Kerkstraat en de Veurnestraat zie je dan MuseOs. 

MuseOs

Veurnestraat 2, 8670 Koksijde

Biologen Luc Tyteca en Leentje Vandenhoudt verzamelen al jaren fossielen, schedels en skeletten van gewervelde diertjes en stellen ze tentoon in MuseOs in Koksijde. Leer meer over dierkunde en anatomie in het enige natuurhistorisch museum in Koksijde!

Prijs

 • € 6 (18-65 j)
 • € 5 (65+)
 • € 4 (6-18j)

Openingsuren

Volg de Noordstraat en sla links af naar Louise Hegerplein. Bij de Roger Vandammestraat sla je links af en blijf je de Roger Vandammestraat volgen. Bij de rotonde neem je de eerste afslag naar de Ten Bogaerdelaan. Blijf volgen tot je bij nummer 10 komt. Ten Bogaerde Kunstencentrum bevindt zich aan je rechterkant. 

Ten Bogaerde kunstencentrum

Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde houdt geregeld tentoonstellingen van moderne kunst, maar je kunt er ook de geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde ontdekken!

Prijs

Gratis

Openingsuren

Ga terug in de richting vanwaar je kwam. Op de rotonde neem je de 2e afslag naar de Strandlaan. Daarna sla je links af naar de Moulinstraat en dan rechts naar de Marie Joséstraat. Blijf deze volgen tot aan de Pannelaan. Sla rechts af. Blijf volgen tot de Paul Delvauxlaan. Hier sla je rechts af en bij nummer 42 ben je aan het Paul Delvauxmuseum. 

Paul Delvauxmuseum

P. Delvauxlaan 42, 8670 Sint-Idesbald

Paul Delvaux Museum Sint Idesbald Koksijde België ingang

In het Paul Delvauxmuseum in Sint Idesbald vind je de grootste verzameling ter wereld van de internationaal bekende kunstschilder. Niet enkel zijn schilderijen worden tentoongesteld, maar ook schetsboeken, etsen, tekeningen en aquarellen zijn er te bezichtigen. In de aanpalende brasserie kun je ook even uitrusten voordat je weer verder fietst!

Prijs

 • € 10 (Volwassenen)
 • € 8 (65+)
 • € 7 (studenten)
 • € 7 (groepen)
 • € 8 (met de Kustpas: bestel hier)

 Openingsuren

Ga terug naar de Pannelaan en sla rechts af. Daarna sla je rechts af naar de Albert Nazylaan. Bij het kruispunt ga je rechtdoor naar de Koninginnelaan. Buig dan rechts af naar de H. Christiaenlaan. Bij de Koninklijke baan ga je naar rechts. Blijf doorrijden tot nummer 237. 

’T Krekelhof

Koninklijke Baan 237, 8670 Koksijde

Voorgevel 't Krekelhof in Koksijde

Bij 't Krekelhof in Koksijde ontdek je bizarre en rare dingen: het ambachtenmuseum laat je kennismaken met unieke objecten die ook maar een klein beetje naar ambacht verwijzen.

Prijs

 • € 5 (volwassenen)
 • € 3 ( tot 14j)
 • € 3 (Groepen vanaf 14 personen)

 Openingsuren

Ga rechts op de Koninklijke baan en sla rechts af naar de Koninklijke Prinslaan. Ga rechtdoor over de rotonde en blijf volgen tot je bij huisnummer 2 komt. 

Abdijmuseum Ten Duinen

Koninklijke Prinslaan 2, 8670 Koksijde

Abdijsite Abdijmuseum Ten Duinen

Je kunt in het Abdijmuseum Ten Duinen rondlopen tussen de overblijfselen van de oude Duinenabdij, oude spelletjes spelen en meer leren over de geschiedenis van de Abdij. De Zuid-Abdijmolen uit 1773 is ook toegankelijk: molenaar Patrick Geryl leidt je met plezier rond!

Prijs

 • € 11 (combiticket NAVIGO)
 • € 8 ( reductie combiticket NAVIGO)
 • € 3 (7 - 18j combiticket NAVIGO)
 • Gratis (0 - 6j combiticket NAVIGO)

 Openingsuren

Ga terug in de richting van waar je kwam. Sla rechts af naar de A. Verbouwelaan. Deze blijf je rechtdoor volgen tot aan de Tulpenlaan. Je zult op de Tulpenlaan een wit vissershuisje zien met een groen dak en een Jommekesbord die buiten op je wacht. 

Huisje Nys - Vermoote

Tulpenlaan 46, 8670 Koksijde

Huisje Nys Vermoote, Vissershuisje in Koksijde

Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, bracht vele zomers door in dit huisje in Koksijde. Tegenwoordig is het een klein museum dat de evolutie van Koksijde weergeeft, met aandacht voor Jommeke natuurlijk.

Prijs

Gratis

 Openingsuren

Ga rechts op de Tulpenlaan en sla dan links af naar de Anemonenlaan. Ga rechtdoor over de A. Bliecklaan naar de Vlaanderenstraat. Sla dan links af naar de Kursaallaan. Deze volg je tot aan de zeedijk. Op de zeedijk sla je dan rechts af en fiets je verder tot het startpunt .

Extra informatie over deze route

In totaal betaal je als volwassene € 30,00 om alle bovenvermelde musea te bezoeken. Benieuwd naar hoe je kunt besparen op je museumbezoek? Check dan snel Hoe bespaar je op een dagje Belgische Kust.

Let altijd goed op wegwijzers en verkeersborden tijdens de route.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer