Ontdek de Oosteroever tussen Oostende en Bredene

Ontdek de Oosteroever tussen Oostende en BredeneEen fietstochtje van Oostende naar Bredene is altijd wel een goed idee, zeker bij mooi weer! Er zijn verschillende mogelijkheden: via de baan, via de Spuikom,… Maar via de Oosteroever is het ook zalig fietsen, je ontdekt er meer dan je verwacht!

Algemene informatie over deze fietsroute

  • 12,6 km
  • Tijdsduur: 1u40
  • Er zijn enkele moeilijke wegen (kiezel, zand) op deze route. Let dus zeker op en stap af waar nodig.
  • Pak voldoende water mee en eventueel een picknick.
  • Bekijk de route op interactieve kaart: klik hier
  • Download de kaart

Start: Noordzeeaquarium Oostende/ Overzetboot Oostende

Oosteroever haven Oostende

Met het overzetbootje varen we naar de Oosteroever. Klik hier om het uurrooster van het overzetbootje van Oostende te zien. Eenmaal bij de Oosteroever ga je naar links en steek je een van de twee brugjes over. Je wandelt best even verder met de fiets in de hand (het is een korte kiezelweg) en sla rechts af op de Havengeulkaai.

De 0225.Siol

Siol Oostende Boot

Onderweg kom je voorbij een redelijk intact scheepswrak in de Havengeulkaai: de 0225.Siol. Het houten garnaalvaartuig uit 1957 heeft meerdere namen gehad in het verleden: de Jan Florent (1964), de Norman Kim (1983) en tot slot de Siol.

Wist je dat: de Siol nog tot 2005 heeft gevaren?

Ga rechts op de Slipwaykaai en fiets tot het einde van de weg.

Lange Nelle

Lange Nelle, vuurtoren op de Oosteroever Oostende

De blauw witte vuurtoren is misschien de tweede bekende vuurtoren (de rood-witte vuurtoren van Nieuwpoort is toch nét iets bekender), maar moet daardoor niet onderdoen voor haar soortgenoot. De Lange Nelle die je nu ziet staan werd gebouwd in 1949 en is een van de drie nog werkende vuurtorens aan de Belgische kust.

Wist je dat: de Lange Nelle haar blauw-witte golvenpatroon pas in 1994 kreeg? Het patroon werd ontworpen door de Knokse kunstschilder Ignace Van Isacker.

Sla links af op de Buskruitstraat en buig af naar de Halvemaandijk. 

Bunkers

Bunker Oosteroever Oostende

Dat Oostende een belangrijke stad was vanuit een strategisch standpunt tijdens verschillende oorlogen is nog steeds te zien aan de bunkers die op de Oosteroever verspreid staan. Fort Napoleon is trouwens ook een overblijfsel van een van die oorlogen én in de richting van Middelkerke kun je een groot stuk van de originele Atlantikwall bezoeken in het domein Raversyde.

Rij de Spinoladijk op en ga rechtdoor het staketsel op. Na het gebouw van Phare East sla je rechts af in de richting van de toren op het uiteinde van het staketsel. Halverwege kom je voorbij het monument voor de HMS Vindictive.

HMS Vindictive

HMS Vindictive Oostende Monument Oosteroever

De HMS Vindictive was niet enkel onderdeel van Oostende voor Anker in 2018, maar speelde ook een grote rol in de oorlogsgeschiedenis van de Stad aan zee. Het oorlogsschip maakte namelijk deel uit van de Raid op Oostende. Op 10 mei 1918 werd het schip gebruikt door de Britten om de havengeul te blokkeren zodat de duikboten van de Duitse troepen niet meer weg konden. Het schip werd tot zinken gebracht door de Duitse troepen in de geul bij het voormalige Oosterstaketsel. Omdat de Duitsers de schroef hadden geraakt konden de overlevende bemanningsleden het schip niet meer besturen en dreef de Vindictive uit de haven, waarna het vastliep op een zandbank buiten de haven.

Bron

Rij terug naar de Spinoladijk en volg de dijk in de richting van Bredene.

Spinoladijk

Spinoladijk Oosteroever Oostende

Via de Spinoladijk fiets je gemakkelijk van Oostende naar Bredene, zonder onderbreking! Onderweg even stoppen om te picknicken is altijd wel een goed idee.

Bij de Twins Club in Bredene stopt de dijk. Je kunt via een steile helling naar de Koninklijke baan. Let wel: de helling is te steil om op te fietsen. Neem de fiets in de hand en wandel over de helling naar de Koninklijke baan. Sla dan rechts af en volg de weg.

Hangtime

Hangtime Oostende

Langs de Koninklijke baan kom je terecht bij Hangtime, het grote (en enige) trampolinepark in Oostende. Wil je even uitblazen? Geen zorgen, je hoeft niet per sé te gaan springen, je kunt ook gezellig iets drinken in de Hangout zone van het trampolinepark!

Hangtime is doorheen het jaar open op woensdag van 13:00 tot 18:00, op zaterdag van 10:00 tot 19:00 en op zondag van 10:00 tot 18:00. In de schoolvakanties is Hangtime Oostende dagelijks open van 10:00 tot 18:00.

Hangtime Oostende | Fortstraat 128b | Meer info

Steek de Dr. Eduard Moreaulaan over t.h.v. de Fortstraat en fiets aan de andere kant van de weg. Dit is omdat er aan de ene kant van de weg geen fietspad is. Steek de weg terug over bij de Voorhovenlaan (t.h.v. de halte Oostende Weg naar Vismijn) en fiets verder in de richting van Oostende. Als je uit de tunnel komt, ga je rechts op de Konterdamkaai. Het Mariahendrikapark bevindt zich aan de linkerkant en je kunt het park inrijden langs een verharde weg.

Maria Hendrikapark

Maria hendrikapark Oostende  Maria Hendrikapark Nelson Mandelabrug Oostende

We kunnen het niet laten om toch even door het Maria Hendrikapark te fietsen. Het park is een fietsparadijs, met goed aangelegde paden en veel natuur. De Nelson Mandelabrug is een grote hangbrug waar je met gemak over fietst. Als je je wat avontuurlijk voelt, neem dan eens een kijkje bij het skatepark niet ver van de brug. Het is ook een leuke picknickplek met een hoog urban-feel gehalte.

Wij fietsten eerst een rondje rond de Koninginnevijver en staken de Nelson Mandelabrug over. Neem dan de uitgang bij de Iependreef en sla links af. Blijf de weg volgen en sla dan rechts af op de Zinnialaan. Bij de Mercatorlaan ga je naar rechts en steek je over om op het fietspad te rijden. Rij langs het Stadhuis van Oostende en na de  Euphrosina Beernaertstraat ga je links het Leopoldpark in.

Leopoldpark

Leopoldpark Oostende

Sinds kort is fietsen in het Leopoldpark van Oostende toegestaan, dus daarvan moeten we profiteren! In de lente staat alles in de bloei en dat zorgt voor heel wat leuke prentjes.

Verlaat het park via de uitgang aan de kruising van de Karel Jansensslaan met de Leopold II-laan en volg de weg in de richting van CC De Grote Post. Je komt dan terecht in de Wittenonnenstraat. Sla rechts af bij de Christinastraat.

Albrecht Food & Coffeebar

Albrecht Food & Coffeebar Oostende buitenkant logo op raam

Na een lange fietsrit heb je zeker en vast nood aan een stevige maaltijd. In de Christinastraat kun je bij Albrecht Food & Coffeebar proeven van huisgemaakte limonades en smullen van echte American Pancakes! Natuurlijk kun je er meer dan dat proeven: check onze blog over ons bezoekje aan Albrecht voor inspiratie!

Albrecht Oostende | Christinastraat 81 | Meer info

Vervolg je weg op de Christinastraat en ga dan links op de Sint Paulusstraat. Bij het kruispunt buig je rechts af en fiets je verder op de Prins Boudewijnstraat. Deze loopt over in de Kaaistraat. Sla vervolgens links af aan de Visserskaai en fiets dan terug naar het startpunt van deze route. Je kunt ook je fiets even bij het station van Oostende zetten en al wandelend de stad gaan ontdekken.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer