Pinksterweekend aan zee


Pinksteren valt samen met Vaderdag dit jaar, dus waarom niet je papa eens trakteren op een verlengd weekendje aan zee? De zilte zeelucht doet iedereen goed! Als je al een cadeautje heb voor Vaderdag, dan nog is een dag of 2 afzakken naar de kust geen slecht idee. Er zijn activiteiten genoeg!

1 | Ontdek de kust met de Kusttram

De Kusttramlijn is de langste ter wereld en komt langs elke kuststad. Het is dus het ideale vervoersmiddel om de kust mee te ontdekken. Akkoord, je komt niet bij elke halte iets tegen, maar laat dat je niet tegenhouden! We kunnen je alvast enkele Kusttramtours meegeven die je kunt uitproberen!

2 | Maak een boottochtje

Begin juni is het nog net iets te koud om in zee te duiken (behalve dan als er een hittegolf is), maar dat wil niet zeggen dat je niet het water in kan! Een rondrit maken met een bootje kan even leuk zijn, of het nu met het overzetbootje is of met een speedboat. 

Ontdek waar je een boottochtje kan maken

3 | Lekker culinair doen

En dan hebben we het niet enkel over de talloze restaurants, brasseries, bistro's en tearooms aan de kust. In het pinksterweekend kun je van 7 tot 10 juni proeven van allerlei wereldgerechten tijdens Barrio Cantina in Oostende, maar ook in Blankenberge is het op 8 juni heerlijk proeven van topgerechtjes tijdens Gin + KOK. Pluspuntje: je kunt er dan ook verschillende soorten gins proeven!

4 | Even retro doen

Retro en de Belgische kust, dat gaat goed samen. We zeggen retro, maar dat slaat dan vooral op de belle epoquesfeer die nog altijd alomtegenwoordig is aan zee. In Westende wordt er nog een schepje bovenop gedaan met het retro festival Carrousel dat op 8 en 9 juni. Zoals de naam al verklapt zijn er enkele authentieke carrousels aanwezig, maar er rijdt ook een oude tram en er is een antiekmarkt! In Oostende wordt de Belle epoque ook weer tot leven gewekt tijdens de 9e Belle Epoquefeest op 9 juni in de Hippodroomwijk.

5 | Verse vis proeven

Ja, aan zee heb je veel verse vis en lekker visrestaurants. Maar weet je welke kuststad de hoofstad van de verse vis genoemd wordt? Nieuwpoort! Elk jaar vinden de Visserijfeesten traditiegetrouw plaats aan de vismijn in Nieuwpoort in het pinksterweekend, met muziekoptredens, animatie en natuurlijk lekkere verse vis! Op pinkstermaandag is er dan de vissershulde, waarbij men de op zee omgekomen vissers herdenkt.

6 | De geschiedenis van de kust ontdekken

De Belgische kust heeft een rijke geschiedenis die in elke kustgemeente wel op een andere manier aan bod komt. In Koksijde leer je meer over het vissersleven bij NAVIGO en kun je de ruines van de oude Abdij Ten Duinen bezoeken, in Middelkerke ontdek je hoe het toerisme was in de tijd van de belle epoque bij Kusthistories, in Raversyde wandel je langs de Atlantikwal,... Er is zoveel om te zien!

Ontdek alle musea aan de kust

7 | Gewoon puur genieten

Of ja, je kunt gewoon de voorgaande tips in de wind slaan en gewoon genieten van een lange strandwandeling. 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer